Vincent Kompany is terug Rode Duivel, Eden Hazard blijft aanvoerder

Vincent Kompany is terug Rode Duivel, Eden Hazard blijft aanvoerder

Bondscoach Roberto Martinez heeft in het nationaal oefencentrum in Tubeke zijn 27-koppige selectie bekendgemaakt voor de oefeninterland tegen Tsjechië van maandag 5 juni (20u45) in Brussel en de WK-kwalificatiewedstrijd van vier dagen later (9 juni om 20u45 Belgische tijd) in en tegen Estland. Bij de selectie springt de terugkeer van Vincent Kompany bij de nationale ploeg meteen in het oog. Na een jaar vol kommer en kwel is de 31-jarige centrale verdediger sinds begin maart blessurevrij en knokte hij zich in het seizoensslot weer in de basis bij Manchester City, met drie doelpunten in acht Premier League-wedstrijden als kers op de taart. Het is intussen een eeuwigheid geleden dat 'King Kompany' voor de Rode Duivels in actie kwam. Zijn laatste speelminuten dateren van 13 oktober 2015 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël (3-1). Eind vorig jaar werd Kompany wel nog opgeroepen voor een oefeninterland tegen Nederland en de thuiswedstrijd in de WK-kwalificaties tegen Estland, maar in de Amsterdam Arena viel de verdediger toen tijdens de opwarming uit met een liesblessure.

"Eigenlijk heeft Vincent Kompany zichzelf geselecteerd", vertelde Martinez dinsdag. "Met City heeft hij acht wedstrijden op rij gespeeld en dat is spectaculair na zo'n lange afwezigheid. Zijn spelniveau was meteen hoog en hij toonde zich - onder meer met drie doelpunten - meteen belangrijk voor de club. Bovendien heeft zijn lichaam goed gereageerd op die wedstrijden. In maart hebben we hem nog laten rusten, maar nu is de tijd aangebroken om Vincent terug bij de nationale ploeg te halen. Met zijn ervaring kan hij ons veel bijbrengen, al verwacht ik nog geen twee keer negentig minuten van hem."

Kompany is een natuurlijke leider, maar Eden Hazard mag wel de aanvoerdersband behouden. "Eden blijft inderdaad onze aanvoerder, ik zie geen reden om dat te veranderen. Er zitten minstens vijf leidersfiguren in deze selectie (Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen, Kompany en Hazard, red) en Vincent is er daar eentje van."

bron: Belga