Vijftig jaar non-proliferatieverdrag - "Hét moment voor België om te kiezen of het kernwapens in Kleine Brogel blijft opslaan"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is voor ons land hét moment om te beslissen of het in de toekomst Amerikaanse kernwapens wil blijven opslaan op de militaire basis van Kleine Brogel. Dat zegt professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen Tom Sauer donderdag, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het non-proliferatieverdrag. Zo dreigt een clash tussen de kernmachten en de andere landen die het verdrag ondertekenden vanwege een gebrek aan resultaten, en speelt de beslissing om de kernwapens te behouden een rol in het dossier rond de vervanging van de F-16's. België heeft het non-proliferatieverdrag ondertekend, maar is ook lid van de NAVO, een nucleaire alliantie, zegt professor Sauer. "Dit zijn twee doelstellingen die niet te verenigen zijn. De regering moet dan ook kiezen, en kiest momenteel voor de NAVO", zegt Sauer. Ons land zal volgens hem echter steeds meer onder druk komen te staan indien het voor de kernwapens blijft kiezen.

"België heeft - onder druk van de Verenigde Staten - zijn kat gestuurd naar de onderhandelingen over het nucleair verbodsverdrag, dat vorig jaar werd afgesloten. Dat komt feitelijk neer op een schending van het non-proliferatieverdrag", zegt hij. "Dat verdrag kan volgend jaar van kracht worden, indien vijftig landen het ratificeren wat de druk kan verhogen."

Sauer wijst er daarenboven op dat een merendeel van de Belgen tegen nucleaire wapens is, wat ook blijkt uit surveys zoals die van het Vlaams Vredesinstituut uit 2014. Binnenkort komt er een nieuwe survey uit van de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN).

De kernwapenkwestie speelt bovendien mee in het dossier rond de vervanging van de F-16's. "Als we niet de Amerikaanse F-35-kopen, is het in principe gedaan met de Amerikaanse kernwapens in ons land. Die worden namelijk normaal gezien enkel gemonteerd op Amerikaanse toestellen", zegt Sauer. Het is voor de regering vandaag dan ook hét moment om een beslissing te nemen rond de opslag van de kernwapens. "Bovendien zullen de B61-kernwapens die opgeslagen liggen, net als de andere Amerikaanse kernwapens, gemoderniseerd worden, en het is niet duidelijk of België daarvoor de toestemming heeft gegeven."

De aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel maakt van ons land meer een doelwit indien er een nucleair conflict zou uitbreken, aldus Sauer. En de VS zijn het enige land dat nog in het buitenland kernwapens heeft opgeslagen, wat ingaat tegen het non-proliferatieverdrag. "En dat kan precedenten scheppen. Als Pakistan hetzelfde wil doen en kernwapens aan bijvoorbeeld Saoedi-Arabië wil geven, welk argument kan dat dan nog tegengaan? ", vraagt Sauer zich af.

Volgens de professor is de nucleaire dreiging de laatste jaren enorm toegenomen. "Kijk maar naar de 'Doomsday Clock', die voor het eerst sinds 1953 op twee voor 12 staat. Dat komt onder meer door de verslechterende relatie tussen Rusland en het westen, het nucleaire programma van Noord-Korea en de moderniseringsplannen van de vijf kernmachten voor hun kernwapenarsenaal."

bron: Belga