Vijftien dansers vertrekken bij Opera Ballet Vlaanderen, bestuur niet ongerust

Bij het Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen vertrekken volgend seizoen vijftien dansers: acht uit eigen beweging en zeven omdat ze niet langer zouden passen binnen de stijl van de nieuwe artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen woensdag. De raad van bestuur schaart zich echter in een reactie achter de artistieke koers van Cherkaoui en stelt dat er "bij elke wissel van een directie dansers vertrekken en nieuwe dansers bij het huis komen". De "nieuwe wind" die Cherkaoui door het Kunsthuis laat waaien viel het voorbije seizoen dus niet bij alle 46 dansers in goede aarde. Cherkaoui staat vooral bekend als hedendaags choreograaf, ietwat in tegenstelling tot de klassieke stijl van het Ballet. De klassieke dansers willen hun aangeleerde technieken kunnen blijven oefenen en bijschaven, maar de veeleer moderne stukken die Cherkaoui kiest zouden dat te weinig toelaten.

De raad van bestuur van Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen heeft het woensdag in een reactie echter over een logische uitstroom na een wissel van een directie. Bovendien schaart het bestuur zich volledig achter de keuzes van Cherkaoui. "De successen van het voorbije seizoen met uitverkochte zalen, staande ovaties en lovende recensies hebben duidelijk gemaakt dat de ingeslagen weg gedragen wordt door het publiek en dat publiek blijft het hart van onze sector", klinkt het.

"Volgend seizoen verwelkomen we trouwens negen nieuwe klassiek geschoolde dansers, waarvan één uit de Antwerpse Balletschool. We kijken ernaar uit om de ambitieuze lijn die voor de komende jaren werd uitgezet, samen succesvol verder te zetten."

bron: Belga