Vijfde jaar van Syrische conflict was het ergste tot nu toe

Het vijfde jaar van de Syrische burgeroorlog was het ergste tot nu toe. Dat zeggen een dertigtal hulporganisaties in een nieuw rapport, "Fueling the Fire". Er werden het afgelopen jaar nog eens minstens 50.000 mensen gedood en anderhalf miljoen extra mensen hadden nood aan humanitaire hulp. Bijna één miljoen Syriërs sloeg op de vlucht. Het aantal inwoners van belegerde gebieden verdubbelde bijna.

"Het vijfde jaar van het conflict was het ergste want de strijdende partijen blijven ravage aanrichten, belegeren steeds meer gebieden en houden steeds meer hulpverlening tegen", luidt het in het rapport van de hulporganisaties.

Volgens hen zijn er bijkomend 200.000 huizen geheel of gedeeltelijk vernield in het land, dat is 20 procent meer dan in 2014. Nog eens 400.000 meer kinderen bleven weg van school, tot 2 miljoen in totaal. De aanvallen op ziekenhuizen en andere medische faciliteiten namen het voorbije jaar toe met 44 procent. "2015 was het jaar met de meeste aanvallen: minstens 112 keer werd er een medische faciliteit aangevallen", zo luidt het. Vooral de Russische bombardementen vernielen heel wat infrastructuur en maken ook de hulpverlening moeilijker.

De ondertekenaars van het rapport zijn onder meer Oxfam, Care International, Save The Children en Syrische groepen zoals The Syrian-American Medical Society (SAMS), Big Heart en Syria Relief and Development. Zij roepen de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië op geen olie op het vuur te gooien, maar de hoop die er is sinds de wapenstilstand van eind februari te beschermen via diplomatieke weg.

Het Syrische conflict brak op 15 maart 2011 uit, met protestdemonstraties tegen het regime van president al-Assad. Sindsdien zijn er al meer dan een kwart miljoen doden gevallen en is meer dan de helft van de ruim 22 miljoen inwoners op de vlucht, in eigen land of naar het buitenland.

bron: Belga