Vijf weekendtips voor wie Black Friday beu is

Vijf weekendtips voor wie Black Friday beu is

NEXT

nog t.e.m. 7/12

NEXT is een internationaal kunstenfestival dat vooral plaatsvindt in Kortrijk, Lille en Tournai, maar ook in heel wat kleinere gemeenten, zoals Ieper en Harelbeke. Zes Vlaamse, Waalse en Franse cultuurcentra bundelen hun krachten om samen een indrukwekkend programma te presenteren vol dans, theater en performance. In Kortrijk kan je dit weekend terecht voor voorstellingen van onder andere Mette Ingvartsen, Malika Taneja en Alice Ripoll, maar aarzel zeker niet om ook eens een voet buiten de landsgrenzen te zetten: dat is precies de bedoeling.

Foto ULTRACOSAS

nextfestival.eu

Festival van de Gelijkheid

nog t.e.m. 30/11

Het Festival van de Gelijkheid strijkt al voor de zevende keer neer in Gent met een programma vol panels, sofababbels, leesclubs, workshops, poëzie, performance en andere vormen van inspiratie, allemaal met hetzelfde doel: gelijkheid, diversiteit en verbondenheid. Onderwerpen als ecologie, dakloosheid en seksuele opvoeding worden zonder schroom op tafel gegooid, moeilijke dingen worden helder uitgelegd en populaire krantenkoppen worden toch nog eens gedubbelcheckt. En tussendoor is er ook nog tijd voor films, theaterstukken en zelfs voorleessessies.

Foto A. Salvi

festivalgelijkheid.be

Wintergloed

nog t.e.m. 5/1

Brugge pakt dit jaar uit met een gloednieuw winterfestival, met de toepasselijke naam Wintergloed. De (letterlijke) blikvanger: een indrukwekkend lichtparcours vol fonkelende installaties. Twee wandelingen verrassen je met interactieve installaties, sfeervolle verlichting en vernuftige projecties. Dwaal langs de lichtjes op ‘t Zand, de Grote Markt of het Minnewater - en blijf op die laatste plek zeker even hangen, want in het Minnewaterpark verschijnt op het water een bijzondere schaatsbaan - gemaakt met milieuvriendelijk synthetisch ijs -, met een uiterst gezellige winterbar. Laat die duisternis maar komen.

brugge.be

The Floor is Flava

30/11

C12, een club in de Brusselse Hortagalerij, organiseert zaterdag voor het eerst een internationale breakdance¬battle. Zestien duo's uit alle hoeken van de wereld, van Brazilië tot Zuid-Korea, nemen het tegen elkaar op met hun beste moves. De inzet? De eer, maar ook een aardig bedrag aan prijzengeld. Wie zijn dansbenen niet bij zich heeft installeert zich natuurlijk rustig in het publiek: het wordt een ongezien spektakel, zoveel is zeker.

c12space.com

Winterland

nog t.e.m. 5/1

December komt in zicht, en in Hasselt weten ze wat dat betekent: Winterland. Snuister tussen de kraampjes van de kerstmarkt, smul van een suikerspin tijdens een rondje in het reuzenrad, begeef je op het gladde ijs van de schaatsbaan of breng een bezoekje aan de enige echte Kerstman. Bovendien kan je in de spiegeltent regelmatig een concert of afterwork meepikken, en is er overal chocomelk, glühwein of jenever te krijgen. De countdown naar Kerstmis is officieel begonnen.

Foto Winterland

winterland.be