Vijf weekendtips voor vroege vogels en nachtraven

Vijf weekendtips voor vroege vogels en nachtraven

Klarafestival

Nog t.e.m. 29/3

Het Klarafestival biedt ieder jaar een staalkaart van wat de klassieke muziek te bieden heeft. In Brussel, Antwerpen en Brugge nestel je je in het rode pluche voor een hele reeks indrukwekkende concerten. Een bloemlezing uit het programma: de hemelse vrouwenstemmen van Ordo Virtutum, de feestelijke openingsnoot door het wereldvermaarde Chamber Orchestra of Europe en het muzikale ontdekkingsparcours van Nadar Ensemble. Duik ook zeker eens in de glazen box die door Brussel reist (inhoud: een piano en drie stoelen) voor het intiemste concert dat je ooit bijwoonde.

klarafestival.be

BANAD

16/3 - 31/3

Tijdens het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival mag je voor één keer binnenkijken in de vele prachtige art nouveau en art deco gebouwen die onze hoofdstad rijk is. Ontdek de verborgen geheimen van plekken als Flagey, Bio­scoop Eldorado, BOZAR of de Sint-Suzannakerk, maar gluur zeker ook binnen in een van de prachtige herenhuizen die tijdens het festival hun deuren opengooien voor nieuwsgierige bezoekers. Je kan ook op heel wat plekken naar concerten en tentoonstellingen, en tijdens het familieweekend op 23 en 24 maart mogen zelfs de kleinste architectuurliefhebbers zich uitleven.

Foto Normann

banad.brussels

De Collectie (1): Highlights for a Future

16/3 - 29/9

Het S.M.A.K. blaast dit jaar twintig kaarsjes uit en dat mag op gepaste wijze gevierd worden: met een tentoonstelling. Tijdens Highlights for a Future wordt het volledige gebouw ingenomen door de eigen collectie van het museum, voor het eerst sinds haar opening. Bekende klassiekers, nieuwe topstukken en recente aanwinsten nemen je mee doorheen het labyrint van de hedendaagse kunst, met werk van onder andere Michaël Borremans, Marcel Broodthaers, Panamarenko en Luc Tuymans.

Panamarenko - The Aeromodeller

smak.be

Sterrenkijkdagen

15/3 - 16/3

Nachtraven en hemelkijkers worden dit weekend op hun wenken bediend, want ze kunnen overal in Vlaanderen naar de sterrenkijkdagen. Kleine en grote sterrenwachten gooien tijdens de duistere (maar hopelijk heldere) nacht hun deuren open voor iedereen die graag eens door een telescoop wil gluren. Ontwaar onder de deskundige begeleiding van professionele astronomen verschillende sterrenbeelden en planeten aan de hemel, en schaaf je kennis bij met een van de vele workshops of lezingen.

Foto Unsplash

vvs.be

Leuven Jazz

nog t.e.m. 24/3

Liefhebbers van de betere jazzmuziek zetten komende weken best koers richting Leuven, want daar vallen tijdens Leuven Jazz bijzondere concerten mee te pikken. Op het programma staan grote namen als Philip Catherine, Julian Lage (foto) en Dans Dans, maar ook heel wat te ontdekken talent. Het festival laat je van allerlei soorten jazz proeven, en op tijd en stond ook van een kom soep, een aperitiefje of een uitgebreide brunch tijdens het concert: een smakelijke combinatie. Mag het extra gezellig? Installeer je dan gerust op andermans sofa voor een van de gratis huiskamerconcerten.

leuvenjazz.be