Vijf weekendtips om het nieuwe jaar goed in te zetten

Vijf weekendtips om het nieuwe jaar goed in te zetten

PodVis

nog tem 6/1

Hou je vast aan de takken van de bomen, er is een nieuw familiefestival in town! PodVis sluit de kerstvakantie in schoonheid af met een zorgvuldige selectie van de beste voorstellingen op verschillende podia in Mechelen. Naast betoverende podiumkunsten voor kinderen van alle leeftijden loop je er ook een wandelende walvis tegen het lijf, mag je van een bewegingsloze reus een lustige danser maken en in een donker tentenbos kruipen met een goed boek. En dan zwijgen we nog over de warme plekken vol doe-spelletjes die overal verstopt zijn…

podvis.be

Nieuwjaarsconcert

5/1 - 6/1

Een nieuw jaar, een nieuwe reeks nieuwjaarsconcerten. Als we er eentje mogen aanraden: dat van het Symfonisch Orkest Vlaanderen staat bol van barokke pracht en belcanto bravoure. Het concert beschrijft een brede muzikale boog: van Händel over Mozart, langs Bellini en Donizetti naar de illustere filmcomponist Nino Rota - dat zijn twee eeuwen aan muziekgeschiedenis, vlotjes in één concert. Geen betere manier om het jaar elegant in te zetten dan met een streepje klassiek: op zaterdag in de Antwerpse opera, op zondag in Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

(c) Hans Op De Beeck

operaballet.be

De Zes Brandenburgse Concerten

5/1 - 9/1

Toen Anne Teresa De Keersmaeker vele jaren geleden in New York werkte aan het legendarische 'Violin Phase' klonk er naast de muziek van Steve Reich slechts één andere opname in de studio: de 'Brandenburgse Concertenvan Bach. Tegenover de zes concerti, vol gedurfde constellaties, zet De Keersmaeker nu in de Brusselse Muntschouwburg zestien dansers uit verschillende Rozasgeneraties, die de muziek gebruiken als partituur voor hun dans. De concerti worden intussen live gebracht door het barokensemble B'Rock.

AFP / François Guillot

demunt.be

Winteravonden

nog tem 6/1

Dit weekend krijg je nog een laatste kans om de sfeer op te snuiven van de übergezellige winteravonden in Bokrijk. Een heerlijk nostalgische kermis doet je terugdenken aan ver vervlogen tijden, de hapjes en drankjes verwarmen je binnenkant en een vuurparade baant zich intussen een weg doorheen het park. In het sixtiesgedeelte van het openluchtmuseum schuif je dan weer aan een feestdis recht uit de jaren zestig. En op vrijdag en zaterdag wordt de winteravond afgesloten met een feestelijk boeketje vuurwerk.

bokrijk.be

Nieuwjaarsduik

5/1

Aan de kust weten ze hoe ze een nieuw jaar gepast moeten inzetten: met een frisse duik. Naar jaarlijkse traditie verzamelen een paar duizend vrolijke ijsberen zaterdag op het strand van Oostende, gewapend met een flinke dosis lef en eventueel een carnavalspruik en helemaal klaar om het ijskoude zeewater te trotseren. En achteraf warmen de dappere duikers weer op met een glaasje jenever en een goed feestje.

Belga / Kurt Desplenter

nieuwjaarsduik.be