Vijf weekendtips om de herfst te vieren

Vijf weekendtips om de herfst te vieren

Danser Brut

nog t.e.m. 10/1

BOZAR in Brussel en het Gentse Museum Dr. Guislain hebben de handen in elkaar geslagen voor Danser Brut, een expo die een atypische kijk wil bieden op dans, lichaam en beweging. De tentoonstelling omvat allerlei soorten beweging: van draaimolen tot dansepidemie, van trance tot hysterie, van het gesticht tot het podium. Via een mix van outsiderkunst, moderne en hedendaagse kunst, filmfragmenten en medische documenten onderzoeken de musea de expressievormen van het lichaam, over de grenzen van de kunsten heen. Met een museumpas kan je beide tentoonstellingen gratis bezoeken.

Foto Centre national de la danse CND

bozar.be

museumdrguislain.be

Week van het bos

11/10 - 18/10

De tweede week van oktober is naar jaarlijkse traditie de Week van het Bos: dan valt er extra veel te beleven in de Vlaamse bossen. Trek dus je wandelschoenen (en regenjas) aan en duik dit weekend in de natuur. Ontdek de geheimen van het bos tijdens een herfstwandeling met een gids, speur naar paddenstoelen of neem de kinderen mee voor een stevig potje ravotten. Liever wat actiever? Spring op je mountainbike, waag je aan bushcrafting of steek je handen uit de mouwen voor een dagje bosbeheerwerken.

Foto Unsplash

weekvanhetbos.be

Memento Woordfestival

nog t.e.m. 20/11

Memento Woordfestival moest in maart worden afgelast, en nu waaiert het programma van het literaire festival uit over het hele najaar met kleinschalige evenementen als echo's van wat had kunnen zijn. Op zaterdag is er een auteursprogramma in Boekenhuis Theoria met onder andere Siel Verhanneman (foto), Peter Verhelst, Christophe Vekeman en Maartje Wortel aan het woord. Geen ticket kunnen bemachtigen, of blijf je liever thuis? Dan kan je de literaire feestelijkheden ook volgen via een livestream.

Foto T. Sweertvaegher

mementowoordfestival.be

Through the Grapevine

9/10

Through the Grapevine is een eigenzinnige, humorvolle pas-de-deux tussen twee mannen. Performers Alexander Vantournhout en Axel Guérin tonen eerlijk hun lichaam, ontdaan van alle franjes: ze botsen op hun fysieke grenzen en ontdekken de sterktes en zwaktes van hun verschillende lichaamsbouw. Ze dagen elkaar uit en helpen elkaar, leiden afwisselend de dans en gaan zo samen op zoek naar harmonie en evenwicht. De voorstelling is vanavond te zien in Kunstencentrum Vooruit, en daarna op tournee doorheen Vlaanderen.

Foto B. Grietens

vooruit.be

100x Congo

nog t.e.m. 28/3

Precies 100 jaar geleden - in volle koloniale tijd - werd de stad Antwerpen eigenaar van een uitgebreide Congolese kunstcollectie. Vandaag zet het MAS 100 blikvangers uit de verzameling in de kijker, en stelt het museum kritische vragen. Welke verhalen schuilen er achter de objecten? Wat was hun betekenis voor Congolese volkeren? En vooral: hoe zijn ze hier beland? Het MAS gaat in dialoog met Antwerpenaren van Belgische en Congolese afkomst en nodigt je uit om mee na te denken over de beeldvorming van Afrikanen en de toekomst van de collectie.

Foto J. Vissers

mas.be