Vijf vragen over je salaris. Durf ze stellen!

Vijf vragen over je salaris. Durf ze stellen!

1.Klopt het salaris?

Een burgerlijk of bio-ingenieur verdient na zijn tiende werkjaar gemiddeld 4.105 euro bruto in de privé. Bij een industrieel ingenieur ligt het loon net iets lager. Na vijftien jaar dienst verdienen zij gemiddeld 4.266 euro in de privésector.

2.Hoe evolueert het salaris?

De helft van de ingenieurs kreeg het afgelopen jaar een loonsverhoging, waarvan 70% dezelfde functie bleef uitoefenen. Dat blijkt uit de recentste salarisenquête van ie-net. Weet je hoe jouw salaris evolueert? Wanneer mag je opslag verwachten?

3.Opleidingen op het werk?

De helft van de ingenieurs heeft in 2014 een opleiding of bijscholing op het werk gevolgd. De helft hiervan zat tussen vijf en tien dagen in de lesbanken. Interessant als je weet dat opleidingen kunnen leiden naar hogere functies en betere salarissen.

4. Welke extralegale voordelen?

Extralegale voordelen vullen een loon heel concreet aan. Zo goed als elke ingenieur (96,5%) geniet een dertiende maand.Ook populair: de hospitalisatie- en ziekteverzekering (80,8%), het pensioenplan, groepsverzekering (79,4%), maaltijdcheques (73,6%) een laptop of pc (66,6%). Meer dan 60% geniet van een bedrijfswagen, een smartphone en tankkaart.

5. Doorgroeimogelijkheden?

Geen of beperkte doorgroei­mogelijkheden leiden tot ontevredenheid. Ook bij ingenieurs. Ken je jouw carrièrekansen? Welke loonaanpassingen brengen deze met zich mee?

 

Cijfers en conclusies komen uit de Salarisenquête 2015 van de ingenieursvereniging ie-net.