Vijf toptips voor een topweekend

Of het nu droog blijft of niet, haal je paraplu toch maar boven. Het regent immers tips voor het weekend! Drup drup drup, weer een toptip!
door
Jelle
Leestijd 1 min.

NEXT festival

Nog t.e.m. 25/11

Foto Jens Sethzman

Kortrijk - Het NEXT festival neemt ons elk jaar mee tot ver buiten de grenzen van onze comfortzone - het brengt ons niet alleen tot buiten de eigen landsgrenzen door allianties met Franse kunstenhuizen, maar schotelt ons ook het neusje van de internationale zalm voor. Het programma is niet uitsluitend toegespitst op dans, maar er staan wel grote choreografen-kleppers als Cindy Van Acker en Mette Ingvardsen op het programma. Te checken!

Urban Prayers

26/11

Foto NTGent

Gent - NTGent komt dit najaar zijn kot uit - en niet alleen omdat de Gentse schouwburg gesloten is wegens verbouwingen, ook uit overtuiging. En wel letterlijk. Het stadstheater trekt naar gebedsplaatsen van alle overtuigingen om te zien wat op die plekken mensen verbindt. Onder meer acteur Frank Focketyn gaat al zingend de kerk in, in april volgt dan een theatervoorstelling als spiegel van zijn conclusies: ‘Urban Mirrors'.

Dag van de Wetenschap

26/11

Foto R.V.

Vlaanderen & Brussel - De tijd dat je bij het woord 'wetenschap' dacht aan wereldvreemde professors in stoffige laboratoria ligt al lang achter ons. Gobelijn en Professor Barabas? No more! Vandaag is de wetenschapswereld er een van spectaculaire onderzoeksproeven, gevaarlijke hypotheses en vernieuwende ideeën. Wetenschappers zijn helden! Wie dat niet gelooft, wordt op de Dag van de Wetenschap overtuigd door een kransje van universiteiten, bedrijven en musea die je allemaal inviteren voor een intieme blik in hun meest geheime projecten.

The Isle of Life

24/11 (Gent) en 26/11 (Antwerpen)

Foto Pieter-Jan De Pue

Gent & Antwerpen - Een concertprogramma over 'leven' dat begint met Rachmaninovs The Isle of the Death? Jamaar! Neen, Symfonieorkest Vlaanderen speelt niet met uw voeten, want Rachmaninovs duistere opener is maar de helft van het verhaal. Het programma is immers opgevat als een januskop die naar dood én leven tegelijk kijkt, zoals hij ook kijkt naar klassiek en hedendaags, want het is Fulco Ottervanger - de multi-getalenteerde muzikant van onder meer De Beren Gieren (foto), Beraadslagen en Stadt - die een antwoord formuleert op Rachmaninovs dodeneiland. Ottervanger zet er een eigen compositie tegenover: The Isle of Life. Ook Beethoven schaart zich tenslotte aan de kant van het ‘leven' met Prometheus, zijn enige grootschalige ballet over de vuur- en dus levenbrenger Prometheus.

Te Gek!? - Open geest XL

24/11

BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN

Overpelt - ‘Gek zijn is gezond', zong Stef Bos al in de jaren 1980, maar ook vandaag is die wijsheid omtrent een gezonde vorm van gekte nog steeds geen aanvaard gegeven. Sinds een paar jaar trekt de ‘Te Gek?!'-karavaan door Vlaanderen, om met spetterend muziektheater iedereen bewust te maken van de vele schakeringen, verhalen en nuances aan die zogenaamde ‘waanzin'. In Overpelt landen Rick de Leeuw (foto), Annelies Brosens, Guy Swinnen en Jan Hautekiet - literair gezelschap krijgen ze van Christophe Vekeman.