Vijf tips voor een stimulerende werkomgeving

Vijf tips voor een stimulerende werkomgeving

1. Bedrijfsyoga

Als de werknemers zen zijn, dan zal het bedrijf daar ook baat bij hebben. Dat is de filosofie van werkgevers die yoga aanbieden op het werk. De oefeningen kunnen in werkkleding, zittend in een stoel worden uitgevoerd. Je kan zelfs aan je bureau blijven zitten, al is het aangeraden om je even terug te trekken in een vergaderruimte. De basistechnieken hebben betrekking op ademhaling, lichaamshouding, spierspanning en focus. Als je die onder de knie hebt, kan je eindeloos variëren. Tien minuten per dag: meer heb je niet nodig om bewuster, flexibeler en creatiever te zijn op je werk.

2. Sweatworking

Heb je 'm? ‘Sweatworking' is een samentrekking van de Engelse woorden ‘sweat' en ‘networking'. De nieuwste trend in Amerika houdt in dat je jezelf in het zweet werkt tijdens het netwerken. In plaats van te vergaderen tijdens een lunch of je collega's beter te leren kennen na het werk, worden werknemers aangemoedigd om hun contacten te onderhouden tijdens een gezamenlijke sportsessie. Zo bieden een heleboel Amerikaanse sportscholen speciale groepskortingen aan. In ons land moet sweatworking nog doorbreken, maar niets houdt je tegen om je volgende vergadering in de fitness te plannen.

3. ‘Activity based' kantoor

Het ‘Nieuwe Werken' associëren we met flexibiliteit, creativiteit en innovatie. Het ‘activity based'-bureau past perfect in dat plaatje. In plaats van een one-size-fits-all werkplek kan een medewerker voor elke taak terecht in een andere ruimte die op dat moment bij de werkinhoud past. In zulke gespecialiseerde en gepersonaliseerde kantoren kan je overleggen in een vergaderzaal, een rapport schrijven in een stilte- of focusruimte, of een paar mailtjes beantwoorden in de koffiehoek.

4. Stoelmassage

Zitten is het nieuwe roken. We weten het allemaal, en toch moeten veel werknemers hun hele werkdag op een stoel doorbrengen en krijgen ze last van rug- of nekklachten. Allereerst is het belangrijk om goed recht te zitten, zodat de rug niet te veel wordt belast. Tegenwoordig kan je ook een stoelmassage bestellen. Een specialist komt naar de werkvloer en laat je plaatsnemen in een ergonomische stoel. Je hoeft je niet om te kleden en er worden geen producten gebruikt. De massage helpt je niet alleen van je stramme spieren af, maar leert je ook om zelf waarschuwingssignalen van je lichaam te herkennen.

5. Stilteruimte

Kantoren kunnen erg lawaaierig zijn. Als je oren even rust nodig hebben, dan kan je simpelweg een hoofdtelefoon opzetten. Eventueel luister je naar ontspannende muziek of stemmige achtergrondgeluiden. Innovatieve werkruimtes beschikken over een ontspanningsruimte waar medewerkers even tot zichzelf kunnen komen na een lange vergadering. De stilteruimte kan ook gebruikt worden om te brainstormen of om te mediteren. Wie even uitblaast en in stilte alles op een rijtje zet, kan daarna des te frisser weer aan de slag.

 

Door Charlotte De Cort

(Foto Pixabay)