Vijf tips voor een cultureel verantwoord weekend

Vijf tips voor een cultureel verantwoord weekend

Aïda

23/12

Foto L. Romano

Brussel - Franco Dragone? Dat is natuurlijk de grote man achter Cirque du Soleil, dus hou je vast als zo'n rasondernemer zich aan opera waagt. En dan nog niet aan eender welke opera: aan Giuseppe Verdi's klassieker ‘Aïda', het verhaal van de Egyptische veldheer Radames die stiekem verliefd is op de slavin Aïda - die op haar beurt natuurlijk een prinses blijkt te zijn. Dragone belooft het onvergetelijke liefdespaar te omringen met een even indrukwekkende als ontroerende regie, zonder de geniale muziek van Verdi oneer aan te doen. Om bij weg te dromen, zo vlak voor Kerstmis.

vorst-nationaal.be

Herman van Veen

23/12

EPA/KLAUS-DIETMAR GABBERT

Antwerpen - Herman van Veen (foto) is een van de vaste waarden van over de grens. De Nederlandse duivel-doet-al is naast cabaretier ook violist, schrijver, zanger, schilder én natuurlijk de geestelijke vader van de sympathieke eend Alfred Jodocus Kwak. Sinds 1966 reist hij met z'n voorstellingen de wereld rond. Geen moeite voor Herman, die zijn repertoire in maar liefst vijf talen brengt. Mis je kans niet om deze veelzijdige kunstenaar aan het werk te zien, want dit concert is het laatste - jawel, op algemeen verzoek, het allerlaatste extraatje dat Van Veen voor ons uit zijn mouw schudt.

koninginelisabethzaal.be

Made by Children. Kinderarbeid vroeger en nu.

Nog t.e.m. 7/1

Foto MIAT

Gent - Kinderen horen te spelen en naar school te gaan. Werken en geld verdienen, dat mogen enkel volwassenen. Discussie gesloten, of toch niet? Voor kinderen die in ontwikkelingslanden aan vuile machines werken, zijn we duidelijk. Maar wat met de beroemde Sylvie Melodie en Sandra Kim? Wat van kinderen die met hun hobby de kans krijgen om heel wat geld te verdienen? Het onderwerp is niet zo eenduidig als het lijkt… het Gentse MIAT belicht het van meerdere kanten, aan de hand van meeslepende verhalen, pakkende foto's en persoonlijke spullen.

miat.gent.be

Het Eenzame Westen - ‘Slachtinge'

22/12

Foto Het Eenzame Westen

Avelgem - Het theatergezelschap Het Eenzame Westen, bevolkt door rasechte West-Vlamingen, brengt kwaliteitstheater in de eigen streektaal. Grote klassiekers worden verstreektaald zonder iets van hun oorspronkelijke kracht te verliezen. Neem nu Yasmina Reza's ‘God van de Slachting', een voorstelling rond een uit de hand lopend conflict tussen twee ouderlijke koppels. Een wrang-hilarische komedie waar klasbakken als Maaike Cafmeyer (foto tweede van rechts), Mathias Sercu (uiterst rechts), Lien De Graeve (uiterst links) en Tom Ternest (tweede van links) zich meester van maken. Goed voor een partijtje verbaal boksen!

avelgem.be/spikkerelle

Avondrood - Behoud de Begeerte

22/12

Foto De Bijloke

Zaventem - Kan er iets misgaan op een avond waar literatuur, een hemelse klassieke stem, een melancholieke piano en de altijd stemmige Strauss elkaar vinden? Behoud de Begeerte zet met ‘Avondrood' zo'n gebeuren op: bestsellerauteur Lize Spit (foto links), pianist Kim Van den Brempt en sopraan Elise Caluwaerts (rechts) nemen je mee in de ‘Vier letzte Lieder' van Richard Strauss. Spit schreef een nieuwe tekst, Caluwaerts en Van den Brempt proberen de romantische ondertoon van de muziek te vangen. Sit back and relax…

ccdefactorij.be