Vijf tips om vroeger op te staan

Vijf tips om vroeger op te staan

Hoe vroeger uit de veren, hoe productiever je dag. Alleen leven we in tijden van eindeloze digitale afleiding, en is het moeilijk om 's avonds op tijd richting slaapkamer te gaan. Maar met deze tips kun je vanavond al aan de slag!

1. Leg je wekker ver van je bed

Het merendeel van de mensen slaapt met zijn wekker of smartphone naast het hoofd, maar dan is de verleiding groot om te snoozen of het alarm gewoon uit te zetten. Als je uit bed moet stappen om het geluid af te zetten, dan is de kans kleiner dat je weer onder de lakens kruipt.

2. Beperk je inname van caffeïne na de middag

Onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde hoeveelheid van 400 milligram caffeïne zelfs zes uur voor bedtijd de slaap verstoort. Daarom drink je beter geen koffie meer na 17 uur. Wie beter slaapt, kan ook vroeger uit de veren.

3. Zoek iets om naar uit te kijken

Je moet enthousiast zijn over iets dat je kunt doen 's morgens, anders is slapen altijd een meer aantrekkelijke optie. Daarom kun je 's avonds voor het slapengaan vijf fijne dingen noteren die je de volgende dag graag zou doen. Dat kan een nieuw hoofdstuk lezen zijn, of een rondje joggen, of eenvoudigweg een gezond ontbijt eten.

4. Zet een wekker om te gaan slapen

Het is allesbehalve gemakkelijk om op tijd onder de wol te kruipen. Een goed trucje is een avondklok, acht of negen uur voor je moet opstaan. Zo kun je op tijd aan je avondrituelen beginnen en is de kans al veel groter dat je je ogen niet te laat sluit.

Belangrijk is ook dat je probeert je schermtijd te beperken vanaf het moment dat je avondalarm is afgegaan. Veel studies wijzen erop dat de aanmaak van het hormoon melatonine wordt afgeremd door blauw en wit licht, zodat je lichaam niet goed weet wanneer de dag rond is.

5. Vind een avondritueel

Onderzoekers hebben uitstelgedrag voor het slapengaan "bedtijd procrastinatie" genoemd. Een manier om dat fenomeen aan te pakken is een avondritueel te creëren dat je meer verheugt dan enkel computer of televisie uitschakelen, tanden poetsen en het licht doven. Zo kun je bijvoorbeeld een bad nemen of luisteren naar ontspannende muziek.