Vijf tips om niet bij te komen op festivals

Vijf tips om niet bij te komen op festivals

Diëtiste Tanja Callewaert van het Dieethuis geeft tips om niet te verdikken tijdens de festivaldagen, al benadrukt ze meteen dat plezier maken het voornaamste is. Maar heb je bier of wijn nodig om je te amuseren? In elk geval is alcohol de grote boosdoener voor je gewicht.

1. Goed hydrateren

"Of het nu warm is of niet: alcohol onttrekt vocht uit het lichaam. Je doet er goed aan om na een glas alcohol twee glazen - in dit geval bekertjes - water te drinken zodat je gehydrateerd blijft. Dat is trouwens ook een goed plan om niet te veel calorieën binnen te krijgen", zegt Callewaert aan Het Nieuwsblad.

2. Meer alcohol betekent meer honger

"Door te veel alcohol gaat je lichaam denken dat je een tekort hebt aan suiker. Dit effect leidt ertoe dat je honger krijgt en wellicht sneller gaat aanschuiven aan een eetkraampje met fastfood", legt Callewaert uit. "Dat is trouwens ook de reden waarom pitabars tot in de vroege uurtjes open zijn."

3. Dansen is niet genoeg

"Een gram alcohol bevat 7 kcal, een pintje 115 kcal in totaal. Om vier pintjes te verbranden moet je zo'n tien kilometer hardlopen. Bovendien zet alcohol je metabolisme op 'pauze' en stopt je vetverbranding meteen als je alcohol gaat drinken", aldus Callewaert. "Desondanks blijft bewegen uiteraard een uitstekend idee."

4. Nuttig een ontbijt

"Met goede basis krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. Het ontbijt mag op een festival gerust calorierijker zijn dan op een doorsnee ochtend omdat je de rest van de dag voor minder nutritionele snacks zal kiezen", klinkt het. Neem dus je tijd voor een uitgebreid ontbijt op de camping. "Bak een spiegelei of leg afbakbroodjes op een kleine barbecue. Als dat te veel gedoe is, is soep ook een interessante festivalmaaltijd. Je houdt je vochtbalans op peil en er zit sowieso iets van groente in."

5. Eet gezonde tussendoortjes

Als het toegelaten is, kan je gezonde snacks zoals noten of een boterham meenemen naar de weide. "Er zijn ook steeds meer kraampjes die gezonde snacks aanbieden zoals watermeloenen. Die bevatten heel weinig suiker en hydrateren je lichaam."