Vijf tips om dit weekend te schuilen voor de regen

Ben je bang dat je weekend letterlijk en figuurlijk in het water zal vallen? Geen probleem, met deze tips word je niet nat en zal je je niet vervelen.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Nacht van de Verbeelding

4/10

Tijdens de Nacht van de Verbeelding wordt de Citadelsite in Gent bezet door muzikanten, filosofen, performers, beeldende kunstenaars, schrijvers en andere kampioenen van de verbeelding. Daar creëren ze een totaalervaring, over de grenzen van genres heen. Een kunstenaar bouwt een sculptuur met een gigantische blokkendoos (of is het een performance?), een street artist tekent met zijn hele lichaam (of danst hij?), een koor wordt begeleid door elektronische muziek en een stel metronomen uit de jaren zestig vormen een bijzondere melodie (of is het een gedicht?).

Foto Cubicles

Brancusi

nog t.e.m. 12/1

Europalia nodigt kunstliefhebbers om de twee jaar uit om de geschiedenis en cultuur van een ander land te ontdekken, en dit najaar is Roemenië aan de beurt. BOZAR mag daarom uitpakken met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi, een van de meest invloedrijke beeldhouwers van de twintigste eeuw. De expo brengt topstukken uit musea en privécollecties uit alle hoeken van de wereld samen, en daarnaast kan je ook werk van zijn tijdgenoten bewonderen, waaronder Duchamp en Man Ray, én sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi de stiel leerde.

© Centre Pompidou © Sabam Belgium, 2019

Wie is bang?

4/10

Een ouder auteurskoppel, vertolkt door Els Dottermans en Han Kerckhoffs, maakt in Wie is bang? de balans op van hun liefde voor elkaar en hun vak. Iedere avond spelen ze dezelfde rol, die van een scheldend koppel in het enige stuk waarmee ze nog een publiek kunnen lokken. De redding moet komen van hun nieuwe tegenspelers, twee jonge acteurs met een migratieachtergrond - waarmee ze bovendien op een mooi bedrag aan subsidies kunnen rekenen… De voorstelling is vanavond te zien in Aarschot, en nog tot eind december op tournee door Vlaanderen en Nederland.

Foto L. De Meester

The  Sound of Piano

6/10

Naar jaarlijkse traditie linkt het Leuvense cultuurcentrum 30cc een themadag aan de komende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd, met dit jaar de piano in de hoofdrol. De schouwburg, maar ook de mooie gotische zaal van het stadhuis en het radiohuis verwelkomen straffe pianisten uit binnen- en buitenland: improvisatietalent Bram De Looze speelt Bach, componist-pianist Piet Swerts brengt niet minder dan 24 pianosonates, de Iraans-Zweedse Shida Shahabi speelt haar eigen album en Wim Mertens neemt het slotconcert voor zijn rekening.

Foto IamKat

Knetter

4/10 - 6/10

Met Knetter maakten Joris Hessels en Dominique Kollet een gevoelige en absurde voorstelling over hoe het soms knettert, over hoe een verhaal plots helemaal anders kan worden en over hoe alles afhangt van hoe je ernaar kijkt. Na de dood van zijn vader keert een man terug naar zijn ouderlijk huis. Plots duikt een meisje op, en samen keren ze terug naar hun eerste ontmoeting. Knetter (voor iedereen vanaf tien jaar) gaat vandaag in première in de Minardschouwburg in Gent en vervolgens op tournee doorheen Vlaanderen.