Vijf technologieën met een angstaanjagend effect

Technologie is niet meer weg te denken uit het leven van de eenentwintigste mens. Toch heeft bijna elke technologiedoorbraak de mens flink wat angst ingeboezemd. Getuigen daarvan de vele tekeningen, boeken en films met dystopische thema's en verhalen.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

5. Straatverlichting

In de tijd zonder straatverlichting konden inbrekers en moordenaars hun gangetje gaan in het donker. Toen de gaslamp zijn intrede deed, waren er toch veel mensen bang voor de vooruitgang. Zo was de Katholieke kerk ervan overtuigd dat 's nachts opblijven tegen de wil van God is. Bovendien waren er mensen die dachten dat er een gezondheidscrisis zou ontstaan als mensen te lang opbleven na zonsondergang.

4. Televisie

Doemdenkers dachten dat de uitvinding van de televisie de ondergang van onze maatschappij zou inluiden. We zouden minder met elkaar gaan praten en geïsoleerd raken van de familie. Ook zou er geen muziek meer door de radio klinken    . En last but not least: televisiekijken zou bijzonder slecht zijn voor de ogen en het zou een nefaste invloed hebben op criminelen.

3. Fax

In de jaren 90 werden de fax machines uitgevonden. Mensen begonnen te fantaseren over de bovennatuurlijke mogelijkheid van fax machines om foto's tot leven te brengen of om dingen te doen verdwijnen.

2. Klonen

In het jaar 1997 was het onderwerp klonen overal op het nieuws, omdat het eerste gekloonde schaap, Dolly genaamd, toen ter wereld kwam. Het is niet gek dat velen begonnen te huiveren van het idee dat mensen ook gekloond zouden worden. Een kunstmatig gekopieerd wezen wordt nog steeds beschouwd als zielloos en bedreigend.

1. Computer

In veel science fiction films komen computers in opstand tegen hun scheppers. Dat komt voort uit de angst dat computers de mens op termijn zou overheersen. Bij de introductie van de computers waren mensen ook bang voor bestraling en elektrocutie. En met een laptop op schoot zouden mannen zelfs zaadbalkanker kunnen ontwikkelen.