Vijf jaar cel voor man die acht kinderen erkende om moeders aan papieren te helpen

Vijf jaar cel voor man die acht kinderen erkende om moeders aan papieren te helpen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Serge N.O. (31) uit Antwerpen veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan de helft effectief, en 10.000 euro boete voor migratiefraude. Hij had op vier jaar tijd maar liefst acht kinderen erkend bij acht verschillende Afrikaanse vrouwen om hen aan verblijfspapieren te helpen. DNA-onderzoek wees uit dat hij van geen van de kinderen de biologische vader is.

Serge N.O. is afkomstig uit Congo en verwierf in oktober 2011 de Belgische nationaliteit . Tussen 2012 en 2016 had hij bij de burgerlijke stand in Antwerpen acht kinderen aangegeven. De acht moeders bekwamen daardoor verblijfsrecht en sociaalrechtelijke voordelen. Het OCMW vermoedde migratiefraude en lichtte in mei 2016 na een uitvoerig sociaal onderzoek het parket in.

De dertiger beweerde dat hij met alle acht vrouwen een relatie had gehad. Hij had nooit getwijfeld dat hij de vader van hun kinderen was. Ook de vrouwen reageerden verbaasd op de uitslag van het DNA-onderzoek, ook al hadden sommige van hen al toegegeven dat ze meerdere seksuele relaties tegelijkertijd hadden. Ze hadden steeds 'verondersteld' dat de Belgische man de vader was.

De rechtbank vond hun verklaringen ongeloofwaardig. "Tussen de geboortedata van de kinderen zit soms maar enkele maanden, wat afbreuk doet aan elke geloofwaardigheid van de beweerde relaties, die niet bewezen worden en enkel stoelen op leugenachtige en tegenstrijdige verklaringen."

Serge N.O. was ook nooit van plan geweest om zijn vaderrol op te nemen of om een duurzame relatie met de kinderen te onderhouden. De rechtbank vond de feiten verregaand. "Het kind wordt hier gebruikt om toch maar een verblijfsrecht in België te kunnen bemachtigen dat men anders niet had kunnen verkrijgen."

De moeders kregen achttien maanden cel en 2.000 euro boete. Voor zes van hen is de celstraf volledig met uitstel en de boete voor een gedeelte van 1.200 euro. Voor de twee anderen, die verstek lieten gaan, zijn beide effectief. De rechtbank beval ook de ambtenaar van de burgerlijke stand om de nodige verbeteringen aan te brengen in de registers. Zo zullen alle kinderen de achternaam van hun moeder krijgen en wordt de erkenning door Serge N.O. geschrapt.

bron: Belga