Vijf Instagramprofielen om te volgen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. En hoewel we niet allemaal doorwinterde feministes hoeven te zijn, kan een beetje vrouwelijk geweld van tijd tot tijd geen kwaad. Zeker als dat gepaard gaat met de nodige humor en zin voor esthetiek. Deze vijf Instagramprofielen zetten vrouwen in al hun vormen in de kijker.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 3 min.

Pink Bits

De bio van Pink Bits is kort maar krachtig: "Ik teken de kleine kantjes en vormen waarvan verwacht wordt dat we ze verbergen." Dat betekent een feed gevuld met lichaamshaar, puisten en vetrolletjes. De illustraties spreken voor zich en zijn een streling voor het oog. De artieste achter Pink Bits geeft een woordje uitleg aan Refinery 29: "De reacties die ik krijg zijn mooi, spannend, maar vooral ontroerend. Ik heb veel berichten gekregen van mensen die hun hart bij me uitstorten en die aangeven dat mijn illustraties een positieve impact op hen hebben gehad. Het betekent veel voor hen om vertegenwoordigd te worden. En dat zorgt er dan weer voor dat mijn tekeningen de moeite waard zijn."

The Vulva Gallery

Illustratrice Hilde Atalanta toont via The Vulva Gallery dat elke vagina anders is. In de media verschijnt steeds weer hetzelfde beeld, maar in praktijk is iedere vrouw anders. Ook daar beneden. Behaard, kaal, grote schaamlippen, kleine schaamlippen, symmetrisch, asymmetrisch... Met haar Instagrampagina wil Atalanta aantonen dat al die verschillende vormen oké en prachtig zijn. Ze wil weg van de homogeniteit en ze hoopt dat een onderwerp als vagina's op deze manier makkelijker bespreekbaar wordt.

Scribbles by Nicole

Via Scribbles by Nicole speelt illustratrice Nicole in op de actualiteit en het dagelijks leven. Gaat het sneeuwen? Dan ben je absoluut ongemotiveerd op het werk. Wat doe je om je beter te voelen op een mindere dag? En hoe zit het met goede voornemens? Haar humoristische prenten geven een inkijk in de dagelijkse beslommeringen en laten je zien dat jij niet de enige bent die het weleens moeilijk heeft.

Haley Drew This

De stijl van de 25-jarige Haley Weaver is enigszins vergelijkbaar met die van Nicole. Grappige, hilarische en soms tragisch accurate levensmomenten figureren op Haley Drew This. Haar illustraties geven een eerlijke kijk op kwetsbare momenten. "Ik denk dat de wereld op dit moment een enge plaats is en ik vind steun in het feit dat ik mensen samenbreng. Ik probeer hen te herinneren aan empathie en wederzijds respect. Uiteindelijk lijken we allemaal redelijk hard op elkaar als je erover nadenkt", aldus Weaver in de streekkrant Charlotte Five.

Petites Luxures

Deze Instagrampagina is duidelijk niet geschikt voor minderjarigen. De anonieme artiest achter Petites Luxures woont in Parijs en je spreekt dan ook best een woordje Frans om de schunnige mopjes te begrijpen. De erotische tekeningen zijn vaak gericht op vrouwen en minimalistisch van insteek. Expliciet en esthetisch tegelijk. En je krijgt er nog de nodige inspiratie van ook.