Vijf ideeën voor een eclatant weekend

3, 2, 1... weekend! Metro en UiT in Vlaanderen lanceren je met deze vijf tips naar een universum vol dans, theater, muziek, beeldende kunst en circus. Op naar de planeet weekend!
door
Jelle
Leestijd 1 min.

December Dance

Nog t.e.m. 17/12

AFP PHOTO / SYLVAIN THOMAS

Brugge - Het Brugse Concertgebouw biedt ook dit jaar plaats aan het gerenommeerde dansfestival December Dance. De curator van deze editie is Christiano Rizzo (foto), die een hele resem artiesten laat nadenken rond het thema ‘lichamen in transformatie'. Naast een boel voorstellingen met gekende choreografen biedt het festival een podium aan jonge wolven. Als bezoeker kan je ook een ‘fysieke' tentoonstellingsroute volgen - December Dance belooft een trip vol gedaanteverwisselingen, over de grenzen van dans heen.

Oorlog en terpentijn

Nog t.e.m. 17/12

AFP PHOTO / BORIS HORVAT

Antwerpen - Het boek van Stefan Hertmans was een bestseller van jewelste; nu is het aan de bijbehorende toneelvoorstelling om die reputatie eer aan te doen. Duik Hertmans' familiegeschiedenis in en laat je meeslepen door de oorlogsherinneringen van Hertmans' grootvader, nagelaten in vier schriftjes. Jan Lauwers (foto) verwerkt de roman tot een persoonlijk epos. Het resultaat: een intense voorstelling over de groei van de industrie, de gruwel van de Groote Oorlog, een verloren liefde en de geheimen van een mensenleven.

Edgard Tytgat: herinneringen aan een geliefd venster

Nog tot 8/4

Wikimedia / Museum De Fundatie

Leuven - De Brusselse kunstenaar Edgard Tytgat was een verhalenverteller: in zijn schilderijen verwerkt hij mythes, volkslegende en sprookjes en zo bouwt hij aan een bijzondere wereld vol fantasie, absurditeit en humor. Museum M brengt al die verhalen opnieuw tot leven en wijdt een tentoonstelling aan de schilder. Zestig jaar na de dood van Tytgat toont M een grote selectie olieverfschilderijen en nooit eerder vertoond archiefmateriaal met video, dagboeken en kortverhalen.

Sioen plays Graceland

10/12

BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM

Herzele - Singer-songwriter Sioen (foto) brengt een indrukwekkende ode aan Paul Simon: hij vertolkt diens album ‘Graceland' integraal, met de hulp van Zuid-Afrikaanse backing vocals en percussie uit Guinea. Dat deed hij eerder al op het Festival van Vlaanderen in 2006. Het concert viel zo hard in de smaak bij zowel artiest als publiek dat Sioen het, meer dan tien jaar later, gewoon nog eens opnieuw doet. Bereid je voor op een machtig concert en neem een extra trui mee, want kippenvel is gegarandeerd.

Vu – Cie Sacékripa

10/12

Foto Alexis Doré

Koksijde - Het Franse gezelschap Sacékripa brengt met ‘Vu' een mix van theater, clownerie en een minicircus. In de hoofdrol een ogenschijnlijk rustige man, die nauwkeurig aan allerlei voorwerpen prutst, van lepels tot waterkokers tot kranten, tot hij alle realiteitszin verliest… Het resultaat: een neurotische jongleervoorstelling over de obsessies van elke dag die de boel in een mum van tijd kunnen doen ontploffen. Zonder woorden, maar toch even herkenbaar als hilarisch.