Vijf hardnekkige fabels over verkoudheid

Vijf hardnekkige fabels over verkoudheid

1. Als je met natte haren naar buiten gaat, vraag je gewoon om een verkoudheid

Hoe vaak krijg je wel niet te horen dat je een jas moet aantrekken of een muts moet opzetten als je naar buiten gaat? Dit advies is vast en zeker goed bedoeld, maar ook overroepen. Een verkoudheid wordt namelijk veroorzaakt door virussen die van persoon tot persoon worden overgedragen. Toch is het geen slim idee om de koude zonder jas of met natte haren te trotseren, want dit kan ervoor zorgen dat je weerstand verlaagt, waardoor je vatbaarder wordt voor virussen.

2. Je extra warm aankleden is aangeraden

We schreven het al bij puntje één: enkel en alleen een virus is de veroorzaak van een verkoudheid. Of je nu veel of weinig laagjes kledij aantrekt als het koud is, je kansen om ziek te worden blijven hetzelfde. Als je in contact bent gekomen met 'druppels' van een zieke persoon kunnen zelfs geen 20 lagen kleren je nog beschermen.

3. Van een griepprik word je ziek

Na het griepvaccin kunnen er bijwerkingen optreden als spierpijn, lichte koorts en hoofdpijn. Maar dit is echter een reactie van je lichaam dat immuun wordt voor een bepaalde ziekte. Het duurt bovendien twee weken vooraleer het griepvaccin effectief werkt, en het biedt bescherming tegen slechts 80% van alle griepvirussen. Helemaal zeker dat je de winter griepvrij zal blijven, ben je dus ook niet.

Lire aussi

4. Door extra vitamine C in te nemen, kan je een verkoudheid vermijden

Dat je lichaam vitamine C nodig heeft, staat buiten kijf. Maar tot nu toe heeft nog geen enkele studie bewezen dat extra vitamine C in de winter een hoop vervelende virussen buiten de deur houdt. Wel hebben wetenschappers in 2013 aangetoond dat een grotere dosis vitamine C de duur van je verkoudheid verkort. De extra supplementen zullen je immuunsysteem een handje helpen, maar kunnen zelf geen verkoudheid voorkomen of genezen.

5. Snot dat groen kleurt, is een slecht teken

Slijmen die geel of groen kleuren zien er vaak walgelijk uit, maar zijn in feite een goed teken. Ze zijn een normale reactie van je lichaam dat probeert om je longen en luchtwegen opnieuw zuiver te maken. De kleur zegt met andere woorden niets over de ernst van je verkoudheid, maar wel over het stadium van de infectie.