Vijf fascinerende voertuigen met één wiel

Vijf fascinerende voertuigen met één wiel

Tegenwoordig zien we op de straat heel wat nieuwe voertuigen verschijnen. Segways zijn daar een voorbeeld van, maar de toekomst lijkt er eentje te worden met minder wielen. Zwevende wagens bestaan jammer genoeg nog niet, dus we bekeken voertuigen met slechts één wiel.

1. Het monowiel

http://www.youtube.com/watch?v=AfcKOV4P1bM

Het monowiel is de oudste telg in de familie van voertuigen op één wiel. Op het einde van de negentiende eeuw werd het eerste prototype gemaakt. Toen dachten mensen nog dat het monowiel het transportmiddel van de toekomst zou worden. Er zijn echter veel problemen met het ontwerp. Als je te bruusk remt, draai je zelf mee met het wiel en je moet het voertuig zelf nog balanceren. Tegenwoordig wordt monowielen alleen nog gemaakt voor amusement.

 

2. De Honda U3-X

http://www.youtube.com/watch?v=ghedatUdj3E

De U3-X is het antwoord van Honda op de Segway. Een gebruiker gaat op het voertuig zitten en kan het nadien verplaatsen door te leunen met het lichaam. De U3-X kan niet alleen voor- en achteruit, maar ook zijwaarts. De maximumsnelheid ligt rond 6 km/u. Het lijkt wel enkel geschikt om mee over vlakke oppervlakten te rijden. Honda kondigde de U3-X al aan in 2009, maar het is nog altijd niet bekend wanneer de U3-X op de markt komt.

 

3. Het Solowheel

http://www.youtube.com/watch?gl=BE&v=WOOoFEKiK8A

Solowheel is, simpel gesteld, een wiel met steuntjes zodat je er op kan staan. Het ding balanceert zichzelf en zou muisstil zijn. Een van de voordelen is dat het Solowheel maar elf kilogram weegt en ook niet veel groter is dan een wiel, je moet dus geen parkeerplaats zoeken. Het wiel zou snelheden tot 16 km/u kunnen halen en de makers beweren dat het over obstakels kan rijden van maximum 5 cm hoog. Dat betekent dat het probleemloos op en af voetpaden zou kunnen rijden. Een Solowheel kost tussen 1.899 en 1.999 euro, naargelang de kleurvoor.

 

4. De Ryno

http://www.youtube.com/watch?v=0wTfQiGFAKE

De Ryno is een scooter met één wiel die op zichzelf balanceert. De bedenker van de Ryno vond zijn inspiratie bij zijn dochter, die in een aflevering van Dragon ball een éénwielig scooter zag en aan haar vroeg of hij dat kon bouwen. Net als de meeste voertuigen in deze lijst wordt de Ryno bestuurt door met je lichaam te leunen. De Ryno bereikt een maximumsnelheid van 16 km/u. De productie is net gestart en een exemplaar kost je 3,910 euro.

 

5. Het Onewheel

http://vimeo.com/84071364

Onewheel is het jongste voertuig in dit lijstje. Het is een soort skateboard met een groot wiel in het midden. Onewheel is lichtjes gebaseerd op het hoverboard uit de Back to the Future films. In die films wordt een zwevend skateboard gebruikt in het jaar 2015. Het Onewheel zal net iets vroeger uit zijn, want dankzij een kickstarter project hebben zij momenteel al het zes maal het bedrag dat ze nodig hadden om de productie te starten. Een Onwheel kan snelheden halen tot 20 km/u en om er eentje te bezitten moet je 1.100 euro neertellen.