Vijf essentiële tips voor een vlot cohousingavontuur

Vijf essentiële tips voor een vlot cohousingavontuur
Foto Pexels

1. Overweeg goed met welke mensen je aan cohousing wil

Er bestaan veel verschillende manieren om je toekomstige cohousers te vinden: een advertentie op de sociale media, erover praten in je omgeving, het idee voorleggen aan je vrienden... Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je advertentie zo veel mogelijk details bevat over de woning, over de huidige huisgenoten en over het profiel dat je zoekt. Organiseer vervolgens een informele bijeenkomst met de verschillende kandidaten, bv. bij een drankje. Zo krijg je een eerste indruk van de persoon en kan je zien of jullie op dezelfde golflengte zitten.

2. Cohousing kan op elke leeftijd

Cohousing is niet enkel iets voor studenten of werkende jongeren. Verschillende leeftijdsgroepen hebben echter verschillende verwachtingen. Als je je cohousingavontuur een kans wil geven, moet je van bij het begin eerlijk zijn over je voorkeuren en levensstijl.

3. Stel grenzen

Om frustraties te vermijden, is het belangrijk dat iedereen goed zijn of haar grenzen aangeeft en dat jullie duidelijk communiceren over jullie gevoelens en meningen. Stel ook een paar regels op zodat iedereen op dezelfde golflengte zit: de taakverdeling, een tijdschema voor het gebruik van de badkamer.... Het lijken kleine dingen, maar goede afspraken maken goede vrienden.

4. Delen is essentieel

Een goede cohouser moet kunnen delen. En niet alleen de huur, maar ook je woonruimtes, je tijd, je boodschappen en soms zelfs je eigen spullen! Als je haren daar nu al van overeind gaan staan, dan kan je maar beter twee keer nadenken voor je de stap zet.

5. Praat over geld en over aansprakelijheid voor schade

In een cohousinggemeenschap is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen wie er moet betalen als de kop koffie van de ene per ongeluk op de laptop van de andere terechtkomt. Of als de partner van één cohouser geregeld langskomt en daardoor meer water, elektriciteit of gas verbruikt. Het is belangrijk om jezelf te beschermen. Daarom kies je best voor een verzekering voor medehuurders die verder gaat dan de klassieke brandverzekering. Flora by Ethias heeft nog maar pas zo'n verzekering speciaal voor cohousers gelanceerd.