Vijf entiteiten komen tussen als belanghebbende partij in matchfixingdossier

Vijf entiteiten komen tussen als belanghebbende partij in matchfixingdossier

Voetbalclubs Beerschot Wilrijk, Sporting Lokeren en AFC Tubeke en twee supportersverenigingen van KV Mechelen hebben zich dinsdag vrijwillig aangemeld als belanghebbende tussenkomende partij bij de Geschillencommissie Hoger Beroep. Die buigt zich over mogelijke matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen. Hun advocaten krijgen op zaterdag 18 mei de kans om hun pleidooien te houden. De belangen voor Beerschot Wilrijk en Sporting Lokeren, die ook inzage hebben gevraagd in het tuchtdossier, zijn uiteraard groot. Door de vorderingen van het Bondsparket, dat onder meer de degradatie van KV Mechelen en Waasland-Beveren vraagt naar 1B, kunnen beide clubs volgend seizoen in 1A aantreden.

AFC Tubeke gaat zelfs een stapje verder en vindt dat KV Mechelen, kampioen in 1B, zou moeten degraderen naar de eerste amateurklasse. In dat geval zouden de Waals-Brabanders de sportieve degradatie ontlopen en alsnog in 1B blijven.

De twee Mechelse supportersverenigingen komen ten slotte tussen, omdat ze de ware toedracht van de betichtingen ten aanzien van Malinwa willen ontdekken. Zij zijn als aandeelhouders betrokken bij het dagelijkse bestuur van de club.

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) legt dinsdag de termijnen vast waarop de conclusies neergelegd moeten worden en waarop de betrokken partijen moeten pleiten. In totaal zijn er dus twintig partijen: KV Mechelen en Waasland-Beveren, de (voormalige) Mechelse bestuursleden Olivier Somers, Johan Timmermans, Stefaan Vanroy en Thierry Steemans. Bij Waasland-Beveren gaat het om voorzitter Dirk Huyck, financieel directeur Olivier Swolfs, bestuurslid Walter Clippeleyr, ex-voorzitter Jozef Van Remoortel, en voormalig Beveren-speler Olivier Myny. De overige vier opgeroepen personen zijn spijtoptant Dejan Veljkovic, en de spelersmakelaars Evert Maeschalck, Walter Mortelmans en Thomas Troch. Daar komen nog eens vijf vrijwillig tussenkomende partijen bij.

bron: Belga