Vijf cultuurtips om je weekend op te vrolijken

Vijf cultuurtips om je weekend op te vrolijken

Krokuskriebels

10-18/02 (Vlaanderen en Brussel)

Foto DNA / Krokuskriebels

Vraag niet aan je kind: gaan we naar een museum vandaag? Maar wel: gaan we een spannend spel spelen? In de krokusvakantie kriebelt het in meer dan honderd musea in Vlaanderen en Brussel. Krokuskriebels lokt gezinnen naar musea voor een rondleiding, een creatieve workshop of een zoektocht. Zelfs de baby kan mee, want voor de allerkleinsten houden sommige musea 'buggy tours', waarbij de kleintjes mogen rondkruipen in museumzalen. In Turnhout mogen grotere kinderen kruisboogschieten en in Kortrijk ontdekken nieuwsgierige speurneuzen wat er tegen zweetvoeten te doen valt. Wie zei daar dat het museum alleen maar prentjes kijken was?

krokuskriebels.be

Moussem Cities - Casablanca

nog t.e.m. 28/02 (Brussel) 

Casablanca! Het is naast een geweldige film natuurlijk een bruisende Arabische metropool, en het Moussem Cities Festival laat ons nog tot het eind van de maand proeven van wat dit kloppende hart van Marokko te bieden heeft. We hebben het dan over performances, films, theater en concerten, zoals vanavond al, wanneer Khadija El Bidaouia en Abderrahim Souir ons inwijden in de maarten vanden Eynde doet rare dingen met een serivies gemaakt uit uranium; Say no more!‘chaabi en ayta' - denk de Marokkaanse ‘folk'. Morgen maak je dan weer kennis met het geëngageerde theater van Asmaa Houri, die een vertelling presenteert over de wreedheid van de stad.

moussem.be

Artefact

nog t.e.m. 01/03 (Leuven)

Foto Otobong Nkanga

Artefact gaat ondergronds, en dat mag je letterlijk nemen: het Leuvense festival voor hedendaagse kunst en actualiteit focust voor deze editie op 'stories from below': het presenteert kunstwerken die vragen stellen rond de ontginning, het gebruik of de recyclage van ondergrondse mineralen. Wat we ons daar concreet bij moeten voorstellen? Twee spectaculaire voorbeelden: Sissel Marie Tonn laat je interactief een aardbeving ervaren, en Maarten vanden Eynde doet vreemde dingen met een servies gemaakt uit uranium. Say no more, we zijn er al.

artefact-festival.be

Haroun - Het nieuwstedelijk & HETPALEIS

10 & 11/02 (Hasselt)

Foto Haroun

‘Haroun' (8+) is een voorstelling naar het kinderboek dat Salman Rushdie schreef vlak nadat over hem de fatwa was uitgesproken - het is een opwindend avonturenverhaal over een jongetje dat zijn vader redt. Het wordt niet alleen verteld, maar ook geslammed, gerapt en gerhymed - muziek en theater vloeien hier naadloos ineen. Haroun is trouwens niet de enige première op het Hasseltse Krokusfestival - check vooral ook de andere yummie-voorstellingen!

krokusfestival.be

Saint Amour - Living apart together

nog t.e.m. 16/02 (Vlaanderen)

Foto Saint Amour

In tegenstelling tot vorig jaar staat er niet meer één schrijver centraal - was dat toen niet onze vuilgebekte vriend Herman Brusselmans? - maar gaat Saint Amour weer voor een volledige entourage die karavaansgewijs het land rondtrekt. Ilja Pfeijffer komt speciaal over uit Genua, maar ook Sien Volders, Michel Faber en David Szalay spreken zich uit over liefde. Reken op humor, cynisme, hoop en heel veel romantiek.

begeerte.be