Vijf cultuurtips om het weekend door te komen

Vijf cultuurtips om het weekend door te komen

Quarter-Life Crisis (20 januari in Aalst)

Hij is nog geen 30, en hij worstelt al met een existentiële crisis... Comedian Xander De Rijcke heeft natuurlijk hard geleefd, met al drie zaalshows en een best-off achter de kiezen. Gaapt nu het zwarte gat? Is De Rijcke zijn midlife crisis aan het voorbereiden? Of is Xander De Rijcke gewoon volwassen aan het worden? In Quarter-Life Crisis maakt De Rijcke de analyse van een zéér herkenbare levensfase en neemt samen met jou de tips onder de loep om uit de put te klimmen. Geen betere dokter dan een stand-upcomedian!

www.ccdewerf.be

Smells Like Circus (nog tot 21 januari in Gent en Evergem)

De crème de la crème van het hedendaagse circus? Daar rep je je voor naar Vooruit, dat zich de laatste jaren op de kaart zette als spoorzoeker van het nieuwe, artistieke circus. Vergeet rondrennende paarden en dansende beren: tijdens het festival Smells Like Circus spot je de verschillende, opwindende cross-overs in de circuswereld, volg je zelf een circusworkshop of scoor je een circustattoo of - echt waar - een ‘circusonderbroek'. Smells Like… juist.

www.vooruit.be

Winterzwemfeest(22 januari in Deurne)

Sommige mensen heffen het glas, anderen geven elkaar cadeaus. Er zijn er maar een paar die - hoe weird het ook mag klinken - er geen groter plezier in scheppen dan het nieuwe jaar in te zetten met een nieuwjaarsduik. Zo'n bibberduik zou goed zijn voor lijf en leden, en zeker als ‘meer sporten' op je lijstje met goede voornemens staat, begin je op die manier alvast met zwemmen… Zondag nodigen de ijsberen van Deurne je uit voor een duik in de unieke, ecologische zwemvijver van het Boekenbergpark. Wees wel voorzichtig, want zo'n ijskoude duik in de plaatselijke plas is niet helemaal zonder risico: schat goed in of je wel in optimale conditie bent. Voor de rest: trek je minimaalste zwemoutfit aan en zet je mooiste kerstmuts op. Daarna geldt: niet nadenken, het water inlopen en hard gillen.

Djangofollies

Nog tot eind januari eren de liefhebbers van de jazzgitaar het genie van Django Reinhardt met een reeks foliekes: deze Djangofollies vinden dit weekend plaats in Brussel, Antwerpen en West-Vlaanderen. In Flagey en in het Waregemse CC de Schakel maakt de Canadese Quinn Bachand (foto) het mooie weer met zijn gypsy jazz, terwijl Les Violons de Bruxelles hun bruisende muziekmix loslaten in CC Rijke Klaren. Rataplan krijgt het Jokke Schreurs Quartet op bezoek en de dag erna de opzwepende sound van Tcha Limberger. Waar je dit weekend ook gaat, de geest van Django waait je tegemoet!

www.uitinvlaanderen.be/djangofollies

De kunst van het recht (nog tot 5 februari in Brugge)

Vrouwe Justitia wordt steevast blind voorgesteld - dat is om de dames en heren rechters eraan te herinneren dat de wet voor iedereen in gelijke mate geldt. Uit de iconografie rond het gerecht en de rechtbank valt wel meer interessants af te leiden, en net dat doet de tentoonstelling De kunst van het recht: ze verzamelt schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken die ons leren hoe er tijdens het ancien regime over gerechtigheid werd gedacht. Boeiend!

www.museabrugge.be