Vijf culturele tips om corona even te vergeten

Vijf culturele tips om corona even te vergeten

Lijfstroom

nog t.e.m. 13/8

Tijdens Zomer in O. brengt Oostende elke week enkele jonge artiesten uit de buurt samen op een bijzondere locatie in de stad. Een hele dag lang duiken ze in elkaars repertoire, onder leiding van Daan Borloo en Sam Ecker van het Oostendse performancecollectief Club Jaecques: ze leggen hun gasten het vuur aan de schenen en loodsen hun publiek deskundig langs een hele reeks genres: van metal over rap en jazz tot lo-fi. De afleveringen verschijnen iedere donderdag om 20 uur op het YouTubekanaal van Lijfstroom, waar je ze nog steeds kan bekijken.

zomerino.be

Bijloke Wonderland

1/8 - 13/9

De Bijloke en Muziektheater LOD slaan de handen in elkaar voor Bijloke Wonderland, een intiem zomerfestival in hun gezamenlijke binnentuin. Het programma zit vol muziek, theater en literatuur. Dit weekend opent Daan Janssens de feestelijkheden met zijn hedendaagse lezing van Eine schöne Müllerin (foto) van Schubert, vervolgens kan je nog tot half september in Gent terecht voor een lunch met een voorstelling erbij, een babbel over boeken, een streepje jazz, klassiek of flamenco en een fris drankje in de gezellige zomerbar. Dat allemaal natuurlijk volkomen coronaproof.

bijloke.be

Midis-Minimes

nog t.e.m. 27/8

Naar jaarlijkse traditie verblijdt festival Midis-Minimes ook deze zomer je middagpauze met een streepje klassieke muziek. Elke woensdag en donderdag (en af en toe ook op vrijdag) kan je om 12u15 een kort concert meepikken in de concertzaal van het Brusselse conservatorium - en de thuisblijvers kunnen de concerten live volgen via de website en sociale media van het festival, waar ze nog de hele zomer te bekijken zijn. Op het programma staan in augustus onder andere nog de klanken van Bach, Brahms en Mozart: ideaal voor bij een lichte lunch.

Foto WOLF

midis-minimes.be

Van Eyck in Brugge

nog t.e.m. 6/9

Het Groeningemuseum laat je kennismaken met Jan van Eyck in zijn Brugse periode. In het museum sieren twee topstukken van de Vlaamse meester de muren: de Madonna van Joris van der Paele en het portret van zijn echtgenote Margareta Van Eyck. De schilderijen vormen het hart van de nieuwste tentoonstelling in het Groeningemuseum, die Van Eyck toont als een opvallend figuur in het bruisende Brugge van de middeleeuwen: door de ogen van een tijdgenoot kijk je naar de schilder, zijn oeuvre en zijn opdrachtgevers. Met een museumpas bewonder je de twee meesterwerken helemaal gratis.

Jan Van Eyck, Portret van Margaretha van Eyck
Musea Brugge Copyright: Lukas - Art in Flanders vzw, foto: H. Maertens

museabrugge.be

Hello Summer

nog t.e.m. 30/8

Net als vorig jaar viert Brussel de zomer met Hello Summer, een festival vol activiteiten in verschillende wijken van de hoofdstad. De prachtige Vaux Hall in het Warandepark is veranderd in een openluchtcinema, waar je elk weekend de mooiste kortfilms meepikt. Daarnaast zijn er wekelijks concerten op verschillende locaties in Brussel en is er plaats voor een spelletje kubb, pingpong of petanque en enkele stapjes latin of salsa - met een danspartner uit je bubbel, natuurlijk. Kinderen zijn welkom om gezelschapsspelletjes te spelen of zich voor de poppenkast te nestelen.

hellosummer.be