Vijf activiteiten voor het laatste zonnige weekend van het jaar

Heb je nog geen plannen dit weekend? Geniet van een zomers weekend met deze activiteiten!
door
Janne
Leestijd 1 min.

Nordic Festival

nog t.e.m. 20/10

BOZAR brengt het noorderlicht naar Brussel tijdens Nordic Festival, dat de kunst en cultuur van Scandinavië viert. Het programma is divers: concerten (van elektronische strijkers tot Finse tango), films en documentaires en een fiddlers meeting - een jamsessie met Belgische en Scandinavische folkmuzikanten. Daarnaast is er ook een design shop vol moois uit het hoge noorden en een ijskoude bar - maar wel met een stevige dosis Hygge en een portie muziek.

Foto Byron Wiley

Het betere boek

12/10

Literair festival ‘Het betere boek' en curator Sigrid Bousset laten je deze zaterdag een grand tour langs de Middellandse Zee maken, maar dan in Gent.  De Middellandse Zee wordt ook wel eens Mare Nostrum genoemd, en het festival vraagt zich af of dat nog bestaat, een ‘ons'. Bekende auteurs en beloften uit binnen- en buitenland tekenen present, met onder andere Ilja Leonard Pfeiffer, Stefan Brijs en Gerda Dendooven, Fatena al Ghorra en Ghayath Almadhoun. Er zal dus niet alleen Nederlands weerklinken, maar Arabisch, Turks, Frans of Latijn. Het festival wordt ten slotte feestelijk beëindigd met de uitreiking van de Bronzen Uil.

SCREEN IT

19/10 - 5/1

De Limburgse stadstriënnale gaat dit weekend van start onder de titel SCREEN IT. Twee centrale expo's op de Corda Campus en Hasselt en in C-Mine in Genk staan stil bij onze schermcultuur en de impact van tv, virtual reality, internet en video op hedendaagse kunst. Tijdens een parallel programma kan je overal in de twee steden naar tentoonstellingen, performances, lezingen, concerten en voorstellingen: er zijn onder andere een bijzondere expo in het Modemuseum, interventies in de bibliotheken en heel wat participatieprojecten. Naar dit festival trek je best met een opgeladen smartphone.

We moeten nog eens afspreken

12/10

Na een pauze van vijf jaar staat Bart Cannaerts (foto) deze herfst opnieuw op het podium, met zijn vijfde avondvullende voorstelling. In ‘We moeten nog eens afspreken' doet Cannaerts wat hij het beste kan: verhalen vertellen over alles en liedjes zingen over niets. Zaterdag bestijgt Bart Cannaerts het podium van de Schouwburg van Kortrijk, vervolgens tourt hij met de voorstelling door Vlaanderen tot mei 2020.

Instagram @Bart Cannaerts

Marcel Broothaers - Soleil Politique

nog t.e.m. 19/1

Dit najaar organiseert het M HKA de eerste overzichtstentoonstelling van Marcel Broothaers in België in een decennium. Het museum wil een beeld geven van de thema's en presentatiestrategieën van de kunstenaar, met nooit eerder tentoongestelde werken en documenten die pas tijdens de voorbereiding voor de tentoonstelling ontdekt werden. Voor een saai museumbezoek hoeft niemand te vrezen: het werk van Broothaers was even humoristisch als politiek. Met een museumpas kan je de tentoonstelling bovendien gratis bezoeken.

Foto R. Van den Bempt