Vierde vervanging doet zijn intrede in Croky Cup

Vierde vervanging doet zijn intrede in Croky Cup

In de verlengingen vanaf de zestiende finales van de Beker van België kunnen ploegen voortaan een extra wissel uitvoeren. Dat heeft scheidsrechtersbaas Johan Verbist vandaag aangekondigd in Tubeke. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zette de voornaamste wijzigingen op een rijtje. Op het WK mochten er vier wissels uitgevoerd worden, zolang de vierde maar in de verlengingen gebeurde. Dat is vanaf dit seizoen ook het geval in de Croky Cup vanaf de zestiende finales.

Er wordt de assistenten aangeraden om enkel te vlaggen wanneer het helemaal duidelijk is dat er een buitenspelsituatie is. Bij randgevallen gaat het spel door, zodat de uitkomst van de fase gekend is. Indien er gescoord wordt na de bewuste fase, dan kan de VAR nog altijd ingrijpen. Wanneer de assistent vlagt en de scheidsrechter fluit, dan kan de videoscheidsrechter niet meer tussenbeide komen. Ook deze richtlijn was op het WK in Rusland van kracht.

Een speler die het veld verlaat om een praktisch probleem op te lossen, heeft altijd toestemming nodig van de arbitrage om het terrein opnieuw te mogen betreden. Na een schoenwissel bijvoorbeeld mag de speler niet zomaar het veld terug oplopen. De straf hiervoor is een vrije trap op de plaats waar de voetballer terug op het veld komt. In de zestien wordt het zelfs bestraft met een penalty.

Scheidsrechters moeten balvoordeel geven, ook bij een fout die een kaart verdient. Als er bij de voortgezette actie nog een overtreding gemaakt wordt, kan er nog een kaart gegeven worden. Zo kunnen twee spelers een gele of rode kaart krijgen na dezelfde fase, of kan dezelfde speler twee gele kaarten krijgen als hij in dezelfde actie beide fouten gemaakt heeft.

Ten slotte zullen acrobatische inworpen in het nieuwe seizoen, dat vrijdag van start gaat met een thuisduel van Standard tegen AA Gent, niet langer gedoogd worden.

bron: Belga