Vierdagenwerkweek is wel degelijk efficiënter

Vierdagenwerkweek is wel degelijk efficiënter

Dat blijkt uit een experiment van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian. Zes weken lang werkten de 240 werknemers maar vier dagen per week in plaats van de gebruikelijke vijf. Hun salaris bleef echter hetzelfde, net zoals hun takenpakket. Het idee daarachter? Door de korte werkweek zal het werk beter verdeel worden en zal het personeel zich beter focussen.

Meer energie

Een aanname die bleek te kloppen. Na een lang weekend keerden de werknemers terug naar kantoor met meer energie omdat ze veel meer hadden kunnen genieten van hun vrije tijd. En op kantoor was het een stuk stiller. De koffiepauzes werden spontaan ingekort, het geluidsniveau daalde een paar decibels, schrijft Jobat.be.

Minder stress

Ook de cijfers spreken voor zich. Voor het experiment gaf 54% van de werknemers aan een gezonde work-life balance te hebben. Na het experiment was dat aantal gestegen tot 78%. Ook gaf 7% van de respondenten te kennen minder stress te hebben, 20% voelde zich meer betrokken. Daarop besliste de ceo van Perpetual Guardian prompt om de vierdagenwerkweek definitief in te voeren.