Vier zero waste manieren om koffie te zetten

De zero waste levensstijl wordt steeds populairder en maar goed ook. Als we ons er met z'n allen aan zouden zetten, zou dat heel wat problemen de wereld uit helpen. Zero waste leven vraagt echter ook om wat aanpassingen. Wat doe je bijvoorbeeld zonder je koffiepads en -capsules?
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Een mens z'n dagelijkse kopje(s) koffie ontnemen, het klinkt haast te gruwelijk voor woorden. Anderzijds kan je als overtuigd zero waste aanhanger ook niet langer vervuilende koffiezetmethodes gebruiken. Al die aluminium capsules zijn immers allesbehalve goed voor het milieu. En heel eerlijk? De smaak is ook niet helemaal wat het moet zijn. Tijd dus om nieuwe (eigenlijk ouderwetse) technieken te ontdekken.

De koffie

Om te beginnen heb je natuurlijk koffie nodig om een kopje koffie te zetten. Anders wordt het wel heel moeilijk. Jammer genoeg zit koffie in de supermarkt en in de normale winkel steeds in een plastic of aluminiumachtige verpakking. En die is niet recycleerbaar. Wil je echt zero waste leven, dan moet je dus naar de verpakkingsvrije of biowinkel. Daar kan je gewoon met je eigen pot naartoe om een voorraad koffie in te slaan. Gemalen of ongemalen, afhankelijk van je apparatuur.

Percolator

Deze koffiepot heb je waarschijnlijk al eens eerder gezien. Heel wat mensen hebben er eentje rondslingeren achterin de kast, tussen het nooit gebruikte wafelijzer en het trouwservies. Niet zo slim, want hoe meer je de percolator gebruikt, hoe beter de koffie zal gaan smaken. Je hebt tegenwoordig trouwens ook varianten die je op een inductievuur kan gebruiken, dus dat is geen excuus. Het resultaat is een sterk, maar klein kopje koffie. Grote hoeveelheden zetten is met de percolator wat lastiger, tenzij je een reusachtige (en dus duurdere) pot aanschaft. Wil je een espresso, dan hoef je niet verder te kijken.

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Maling koffie: fijn tot medium

Tijd: 5 minuten

Foto Camille Van Puymbroeck

Pistonmachine

Uiteraard is ook een pistonmachine ideaal voor een kwalitatief kopje koffie. Het voordeel is dat er bij deze apparaten meestal ook een melkopschuimer zit, zodat je makkelijk een cappuccino of latte in elkaar flanst. Heb je niet zo'n grote keuken, dan is dit wellicht niet de handigste oplossing, want de machine neemt heel wat plaats in beslag. Ook qua onderhoud heb je wat meer werk dan bij een percolator of french press, want een pistonmachine moet regelmatig gekuist en ontkalkt worden. Ten slotte ligt de prijs ook hoger. Heb je ruimte, tijd en geld genoeg? Dan is dit de ideale oplossing en je koffie bevat ook nog eens minder cafeïne.

Moeilijkheidsgraad: moeilijk tot extreem makkelijk (afhankelijk van je machine)

Maling koffie: extra fijn

Tijd: 30 seconden nadat de machine is opgewarmd

Foto Pixabay

French press of cafetière

Net zoals de percolator is ook de french press een klassieker. Voordeel aan dit ding is dat je er zelfs geen fornuis voor nodig hebt: een waterkoker volstaat. Handig als je bijvoorbeeld op reis bent of op kot zit. De koffie is wel wat minder sterk dan die van een percolator of pistonmachine. Daar staat tegenover dat je makkelijk grote hoeveelheden kan maken - perfect tijdens de blok. Het is maar net wat je zelf verkiest.

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Maling koffie: grof

Tijd: 10 minuten

Foto Unsplash

Vietnamese koffiefilter of Phin

Tenzij je al in Vietnam bent geweest of een ware koffiefanaat bent, is de kans groot dat je niet vertrouwd bent met deze manier van koffiezetten. Nochtans is het net zoals de french press handig op momenten dat je geen fornuis, maar wel kokend water tot je beschikking hebt. Bovendien zet je met dit hulpstukje precies één kop koffie, wat dan weer verspilling tegengaat. Extra pluspunt: je kan er een overheerlijke Vietnamese iced coffee mee maken!

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Maling koffie: medium tot grof (vaak Robusta in plaats van Arabica)

Tijd: 5 minuten

Foto Camille Van Puymbroeck

En daarna?

Het koffiegruis dat je nadien overhoudt, hoef je niet gewoon de vuilbak in te gooien. Je kan het namelijk voor heel wat dingen gebruiken! Wat dacht je van een lekkere scrub? Meng er gewoon wat olie en eventueel suiker door en je stapt zo onder de douche. Ook voor je planten is koffiedik handig: strooi het door je kamerplanten of moestuin voor extra bemesting. Heb je geen planten en wil je geen scrub? Spoel het gruis dan door je gootsteen. Het is een perfect middeltje tegen vervelende geuren en verstopping. Uiteraard kan je koffiedik ook op de composthoop gooien. Alternatieven genoeg dus!