Vier op de tien studenten zit dagelijks vijf uur op smartphone

Bijna 40% van de universiteitstudenten kampt met een smartphoneverslaving, blijkt uit een studie van het Britse King’s College Londen. Dat betekent dat zij dagelijks ongeveer vijf uur met het toestel bezig zijn. Van die groep geeft bijna 70% aan slaapproblemen te hebben.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

Bij een rondvraag over het smartphonegebruik van 1.043 universiteitsstudenten (18-30 jaar) gaven 406 mensen (38,9%) aan dat ze verslaafd zijn aan hun toestel. Dagelijks zijn ze meer dan 5 uur met hun telefoon bezig. Ze voelen zich ook op hun ongemak als ze hun smarphone niet in handen hebben, staat te lezen in het magazine Frontiers of Psychology.

Iets meer dan zes op de tien bevraagden liet weten slecht te slapen, maar dat cijfer stijgt bij de smartphoneverslaafden naar 68,7%. Bij de andere groep bedraagt dat cijfer 57,1%. Uit de rondvraag komt dus duidelijk naar voren dat studenten die verslaafd zijn aan hun smartphone vaker slecht slapen.

19 jaar kijken naar smartphone

De Amerikaanse professor Mack Hagood, die Media, Journalistiek en Film doceert aan de universiteit van Miami, kijkt al langer met een gedetailleerde blik naar digitale media. Hij berekende dat studenten aan dit tempo 19 jaar van hun leven zullen turen naar het scherm van hun smartphone. «Uiteindelijk neemt het controle over je leven en maakt het je minder gelukkig en productief», aldus de professor. «De oplossing is niet je telefoon weggooien, maar enkel apps downloaden die je van dienst kunnen zijn.»