Vier lijken en tien ton afval verzameld op Mount Everest

Vier lijken en tien ton afval verzameld op Mount Everest

De Nepalese overheid schakelde een team van veertien sharpa's in die zes weken lang afval ruimden tussen het basiskamp en Kamp 4, op ongeveer 8.000 meter hoogte. Ze brachten tien ton blikjes, flessen, plastic, versleten klimmateriaal en zelfs uitwerpselen naar beneden. De opruimactie resulteerde in een gigantische berg vuilniszakken. Een deel hiervan zal gerecycleerd worden in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

"We moeten deze opruimactie nog een paar jaar volhouden, en ook hogere kampen bezoeken. Anders zal de Mount Everest nooit schoon worden", vertelt Pasang Nuru Sherpa, de leider van het schoonmaakteam.

3.600 euro waarborg

Zes jaar geleden vroeg de Nepalese overheid al een waarborg van 4.000 dollar, zo'n 3.600 euro, die enkel werd terugbetaald als je minstens 8 kilo vuilnis mee terugbracht. Slechts de helft van de klimmers ruimde ook effectief hun eigen afval op.

Het opruimteam trof niet enkel afval aan. Ze vonden ook vier lijken van klimmers die de barre tocht tot 8.848 meter hoogte niet overleefden. De lichamen werden met een helikopter naar beneden gebracht.

Bron: phys.org