Vier Denen vrijgesproken voor aanslagen in Kopenhagen

Vier Denen zijn dinsdag verrassend vrijgesproken voor het leveren van steun aan de dader van de dubbele aanslag van 14 februari in Kopenhagen op een conferentie over de vrije meningsuiting en op een synagoge. In februari 2015 opende Omar el-Hussein, een 22-jarige Deen van Palestijnse origine, eerst het vuur op een cultureel centrum waar een debat plaatsvond over islam en vrijheid van meningsuiting. Daarna schoot hij een joodse medewerker van een synagoge en een politieman dood in de Deense hoofdstad.

El-Hussein werd enkele uren na de aanslag door de politie doodgeschoten. De aanslag vond plaats ongeveer een maand na die op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt Hyper Cacher. El-Husseins vermeende handlangers, tussen 21 en 32 jaar oud, werden enkel vervolgd voor de aanslag op de synagoge. Drie van hen mochten beschikken, een vierde blijft in de cel omdat hij nog voor de rechter moet verschijnen wegens illegaal wapenbezit. Ze werden er onder meer van beschuldigd el-Hussein wapens te hebben bezorgd, en hem toegang te hebben verleend tot een pc in een cybercafé waar hij informatie over het culturele centrum opzocht. Twee van hen zouden het wapen dat tijdens de eerste aanslag werd gebruikt hebben doen verdwijnen.

Openbaar aanklager Sidsel Klixbull toonde zich verbaasd over de uitspraak. Hij zal ze naar eigen zeggen bestuderen. Ook minister van Justitie Soren Pind liet weten verrast te zijn.

bron: Belga