Vier cultuurtips op een rij voor het einde van mei

Vier cultuurtips op een rij voor het einde van mei

Kidsfilm 'Mijn naam is Courgette'

(Kortrijk, 27/05)

Het negenjarige jongetje met de vreemde bijnaam ‘Courgette' komt na de dood van zijn moeder helemaal alleen terecht in een weeshuis op het platteland. Daar vindt hij nieuwe vrienden en uiteindelijk zelfs een nieuwe familie. In de nevencompetitie van het filmfestival van Cannes, ‘Quinzaine des Réalisateurs', kreeg de film een staande ovatie; op het filmfestival van Annecy rijfde de schattige Courgette de publieksprijs voor beste film in de wacht. De film balanceert constant tussen een lach en een traan en zal ook jou en je kinderen niet onberoerd laten.

budakortrijk.be

 

Literatuur met John Malkovich

(Brussel, 25/05)

Foto Corbis

John Malkovich die zachte woorden fluistert uit ‘Over helden en graven', de bekende roman van Ernesto Sabato? En dat tegen een achtergrond van kabbelende pianotonen in BOZAR? We kunnen ons niets rustgevenders indenken. Sabato verbeeldt het leven van de Duits-Russische componist Alfred Schnittke die het regelmatig aan de stok kreeg met de Sovjet-regering. Thema's als angst voor het onbekende en repressie staan in zijn roman centraal. Maar de onberispelijke verschijning van John Malkovitch maakt dat alles aangenaam verteerbaar.

bozar.be

 

Dans 'Go Figure Out Yourself' (Leuven, 25/05)

Foto Danny Willems

Wat is dat, de vierde wand? Een vraag die choreograaf Wim Vandekeybus met zijn nieuwste Ultima Vez-productie alleszins niet wil beantwoorden. Of misschien hoef je helemaal niet verder te zoeken dan de titel van de voorstelling: ‘Go Figure Out Yourself'. Vandekeybus heeft nationaal en internationaal intussen een stevige reputatie om op terug te vallen. Of de ‘totaalexpeditie tussen dans, circus en theater' die reputatie waarmaakt? Daarover mag je zelf over beslissen, nadat je bent gaan kijken.

stuk.be

Foodfestival (h)eerlijk Brugge (27/05)

Foodtrends zij

n niet alleen lekkerder als ze hot worden gegeten, maar ze zijn ook gewoon hot. In Brugge zetten ze daar dit weekend maximaal op in met een hele (zon)dag rond duurzame en lokale voeding. Er zijn onder andere workshops en een infomarkt rond thema's als seizoensgebonden koken, composteren, minder vlees eten en minder voedsel verspillen. Beginnen gebeurt in alle rust én in de lijn van het thema, met een picknick van lokale heerlijkheden.

brugge.be/heerlijk