Vier clichés over Australië gewikt en gewogen

Australië is voor velen een droombestemming. De unieke fauna en flora, het zonnige klimaat en de uitgestrektheid zitten daar vast voor iets tussen. Toch zijn er ook heel wat clichés over het verre land. We trokken down under en zochten het uit!
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Het is altijd zonnig in Australië

Foto Jerry Nockles

Klopt niet. Het kan zelfs sneeuwen in dit schijnbaar zonnige land. Zo'n twee jaar geleden werden de inwoners verrast door een hevige sneeuwval. In de Blue Mountains, een populair natuurpark ten westen van Sydney, lag zelfs een goede twintig centimeter. Het ging om het dikste sneeuwtapijt van de afgelopen twintig jaar.

Skiën is bovendien ook helemaal geen ondenkbare activiteit. In de Australische winter - van juli tot oktober - trekken heel wat Aussies naar een van de skigebieden zoals de Snowy Mountains in de deelstaat New South Wales. Dit gebergte wordt ook wel het dak van Australië genoemd. Hier bevindt zich de hoogste berg van het land, Mount Kosiuszko van 2.228 meter.

If it's pretty it will kill you

Foto Wikimedia

Klopt. Krokodillen, spinnen, slangen, haaien, kwallen en zelfs boomvaranen. In Australië loert het gevaar achter elke hoek. Australiërs waarschuwen daar maar al te graag voor. Want de mooiste natuurpracht is levensgevaarlijk.

Wie gaat snorkelen of duiken aan The Great Barrier Reef mag onder geen beding de koralen aanraken. Dat is niet alleen schadelijk voor de koralen zelf, maar kan ook dodelijk zijn. De koralen zijn namelijk vlijmscherp en kunnen een bloedvergiftiging veroorzaken.

Ook de oceaan kan heel aanlokkelijk zijn voor een verfrissende duik op een warme dag, maar spring zeker niet zo maar eender waar in het water. Want er kunnen krokodillen, haaien of giftige kwallen in de buurt zijn.

Australiërs zijn cultuurbarbaren

Foto Pixabay

Klopt niet. Wanneer Australiërs vertellen over hun geschiedenis of wijzen naar oude gebouwen, zal je als Europeaan zeker eens moeten gniffelen. De kolonisten zetten pas zo'n vierhonderd jaar geleden voet aan grond op het continent. De Britse ontdekkingsreiziger James Cook stelde zijn regering voor om Britse criminelen naar het verre Australië te sturen en zo ontstond Sydney, de oudste stad van het land. Terwijl Europa zich ondertussen al volop had ontwikkeld, stond de verstedelijking van Australië nog maar in haar kinderschoenen. Daarom zal je geen echt oude gebouwen in de stad terug vinden.

Toch betekent dat niet dat de inwoners echt cultuurbarbaren zijn. Op die korte tijd hebben ze een inhaalbeweging gemaakt. Het Sydney Opera House is niet voor niets het bekendste gebouw van de stad. Bovendien is Australië een multicultureel land met niet alleen veel Europese, maar ook Aziatische invloeden.

Alleen werd de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van het land, de Aboriginals, tijdens die verstedelijking over het hoofd gezien. Ondertussen wordt er alles aan gedaan om die scheve situatie recht te trekken. Het ministerie Immigration and Multicultural and Indigenous Affairs probeert de traditionele inheemse cultuur meer onder de aandacht te brengen. En die cultuur was het centrale thema bij de Olympische Spelen in 2000 in Sydney.

Australiërs hebben kangeroes als huisdier

Foto Pixabay

Klopt niet. Kangoeroes en koala's zie je helaas niet op de hoek van elke straat. Hoewel de populatie kangoeroes de voorbije jaren explosief is toegenomen - de Australische overheid spreekt van bijna 45 miljoen - kan je er weken rond reizen zonder er een te zien. Het meeste kans op er een te spotten, is in de Outback. En 's nachts is het vooral oppassen om er geen dood te rijden, iets waarvoor je overal in het land gewaarschuwd wordt. Chris ´Brolga´ Barnes van Kangaroo Dundee heeft er zijn levenswerk van gemaakt om baby kangoeroes uit de buidels van doodgereden moeders te redden, op te voeden en weer vrij te laten.

Koala's zijn een pak schuchterder en dus nog moeilijker te spotten. Omdat deze beestjes zo uniek zijn hebben ze een bijzondere aantrekkingskracht. Hoop er alleen niet op om ze tegen het lijf te lopen, dat gebeurt zelden. Gelukkig zijn er een hoop Koala Gardens en Sanctuary's waar je terecht kan.

Door Heleen De Bisschop