Videogame ‘Think Twice' wil imago van onze hoofdstad oppoetsen

Brussel is een fijne, boeiende plek. Werelds ook. Brusselaar Sven Van de Perre zag met lede ogen aan hoe de perceptie van de stad na de aanslagen veranderde. Ten onrechte, vindt hij. Want er gebeuren heel wat mooie dingen.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

In de wereld van videogames is Monkube, het Brusselse bedrijf dat de 40-jarige Van de Perre (foto) opstartte, lang geen onbekende. Op 17 maart lanceert hij het puzzelspel ‘Think Twice', een videogame dat geschikt is vanaf 7+. Daarvoor werkte hij samen met tal van bevolkingsgroepen in Brussel. Zijn missie is duidelijk: het imago van onze hoofdstad heeft een duwtje in de rug nodig. "De boodschap van Think Twice is: denk twee keer na. Zowel wat betreft de abstracte denkpuzzels in het spel, als bij de berichtgeving over Brussel. Vaak is die negatief en klopt de informatie niet met de realiteit. Denk ook niet in hokjes", aldus Van de Perre.

Samen aan de slag

Monkube vatte al een tijd geleden het plan op om een videogame te ontwikkelen met jongeren die in probleemwijken opgroeien. Dat gebeurde ook, maar het concept werd opengetrokken. "Er was een ontmoeting met vzw Maks, die videogames gebruikt als medium om verschillende communities samen te brengen. Het idee groeide om te laten zien dat Brusselaars aan een gemeenschappelijk project kunnen samenwerken, want dat is echt wel zo. We willen iedereen de kans geven om vooroordelen waarmee men als minderheidsgroep te maken heeft, via het game bespreekbaar te maken. Of, in sommige gevallen, één centrale boodschap die hen aanbelangt de wereld in te sturen."

Workshops

Voor het ontwikkelen van ‘Think Twice' organiseerde Van de Perre workshops met verschillende groepen: scholieren, senioren, toeristen op de Grote Markt, ex-vluchtelingen, jonge gezinnen... De deelnemers kregen uitleg over het project en speelden het spel. Het concept, een set abstracte denkpuzzels, begint simpel, maar gaat steeds dieper en dieper. "We vallen terug op de intelligentie van de spelers die telkens meer ingewikkelde levels de baas kunnen. Tijdens de workshop stopten we op een bepaald moment met spelen en ontwierpen we samen nieuwe levels. We gingen ook na welke problemen de deelnemers in hun omgeving ervaren. Soms is dat niet zo gemakkelijk. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de transgenders. Het is een veel grotere groep dan je zou denken, maar de taboesfeer is er nog steeds. We bekeken samen hoe we iets aan hun situatie kunnen doen."

Lage drempel

Om een brede groep spelers te bereiken, wordt Think Twice gratis aangeboden. Voor het project vonden de initiatiefnemers sponsors die een deel van de kosten dragen. Ook de overheid gaf subsidies. Monkube stopt er zelf ook geld in, het is een bewuste keuze om iets te doen voor de stad. "De extra financiering laat ons toe om het hele project naar een hoog niveau te tillen. Zo konden we een beroep doen op toppers. De finale graphics realiseerde Amira Daoudi, die ook de poster van Rundskop ontwierp. Ze heeft een atelier in Brussel."

Brussel blijft hip

Van de Perre voelt zich verwant met de stad. "Ik groeide op met één voet in Brussel en met de andere in Vlaanderen. We woonden vlakbij de stad. Omdat mijn ouders hier een zaak hadden, bracht ik mijn weekdagen door in de stad. Het viel me geregeld op hoe mensen van buiten Brussel naar de stad kijken, en hoe Brusselaars soms vreemd opkijken naar wie van buiten de stad komt. Het lijkt om twee leefwerelden te gaan", vertelt Van de Perre. Na de aanslagen in Parijs werd ook in Brussel naar sporen van de daders gezocht. "Ik kreeg bezorgde vragen van vrienden wereldwijd. Ze wilden weten hoe het met mij ging. Uit hun reacties begreep ik dat hun beeld over Brussel de verkeerde richting uitging. De aanslagen hebben dat negatieve beeld nog versterkt. We beseffen echt niet goed hoe de buitenwereld tegen België en Brussel aankijkt en hoe de perceptie jammer genoeg is veranderd. Onze hoofdstad was lange tijd een erg hippe plek en is dat uiteraard nog steeds. Het is een smeltkroes, maar ook perfect gelegen om steden als Parijs, Londen of Amsterdam te bezoeken."

Vooruitgang

"Al dertig jaar loop ik rond in Brussel. Ik was een fanatieke skateboarder en ervaarde de stad soms als ruw. Gaandeweg zag ik hoe er hard werd gewerkt en hoe de stad erop vooruitging.

Hoe langer verschillende groepen samenleven, hoe gemoedelijker de sfeer wordt. De afstand tussen mensen is kleiner geworden. Er gebeurden boeiende ingrepen, zoals het verkeersvrij maken van het centrum. Er zijn veel projecten en organisaties die uitstekend werk leveren. Ook Brusselaars zelf nemen veel initiatieven om een aangename sfeer te creëren. Nu lijkt het alsof de stad door de aanslagen terug in de tijd wordt geslingerd. Daar heb ik het moeilijk mee, ik wou iets doen. Het is wellicht eigen aan de mens: die heeft een uitdaging nodig en gaat er dan tegenaan. Ik merk dat bij mezelf ook, het idee om iets te doen voor Brussel speelde al langer, maar er moest letterlijk iets ontploffen vooraleer ik in actie schoot", besluit Van de Perre.

Hilde Pauwels

In onze Metro Diversity-reeks laten we mensen en organisaties aan het woord die zich in en rond Brussel inzetten voor diversiteit. Vandaag is Sven Van de Perre aan de beurt, een Brusselaar die een videogame rond onze hoofdstad heeft ontwikkeld.

WAT? 

Op 17 maart lanceert Sven Van de Perre het puzzelspel 'Think Twice'. De Brusselaar ontwikkelt met zijn bedrijf Monkube videogames. Met deze creatie wil hij de perceptie rond onze hoofdstad een positieve wending geven. Je kan het spel downloaden via iOS, Android, Windows Phone, PC en Mac.