VIDEO. Wielrenner ontsnapt maar NET aan aanstormende trein in Nederland

VIDEO. Wielrenner ontsnapt maar NET aan aanstormende trein in Nederland

De bijna-aanrijding vond enkele weken geleden plaats in Lochem, een stad in de Nederlandse provincie Gelderland. Op de dashcambeelden van de trein is te zien hoe twee wielrenners een onbewaakte spoorwegovergang naderen.

Alerte machinist

Een van hen is zich duidelijk niet bewust van de aanstormende trein en kan nog net op tijd tegengehouden worden door zijn vriend. “Toen ik in een bocht naar rechts reed, stond ik voor mijn gevoel pardoes op de onbewaakte overweg. Ik had mijn gedachten niet bij een mogelijke overweg, maar om in de bocht niet onderuit te gaan. Plotseling riep mijn maat nog net op tijd: 'STOP!'”, vertelt hij aan ProRail.

De man heeft zijn leven ook te danken aan de machinist van de trein, die op dat moment 111 km/u reed. Hij merkte het gevaar tijdig op, ging meteen op de remmen staan en claxonneerde om de wielrenners te waarschuwen.

Anticiperen op spoorwegovergangen

De woordvoerder van ProRail benadrukt dat wielrenners extra aandachtig moeten zijn in de buurt van onbewaakte overgangen. “Onze waarschuwing is vooral ook gericht aan wielrenploegen. We zien steeds vaker dat die geen idee hebben waar ze eigenlijk heen gaan. We roepen ploegleiders daarom op om eerst even de route door te nemen en te kijken waar gevaarlijke kruispunten zijn. Daar horen ook spoorwegovergangen bij. We zien heel vaak dat het bijna misgaat, hier gaat het gelukkig goed”, klinkt het.

https://www.youtube.com/watch?v=K91HRVtbfMU