VIDEO. Walvis beschermt snorkelaar tegen tijgerhaai

VIDEO. Walvis beschermt snorkelaar tegen tijgerhaai

Al jarenlang houdt Hauser zich bezig met het bestuderen van walvissen. Tijdens een snorkeltocht voor de kust van Rarotonga, een van de Cookeilanden, hoopte ze dan ook enkele kiekjes te maken van bultrugwalvissen.

Schrik om te verdrinken

Na een tijdje begon een van de dieren zich raar te gedragen. "Een van de walvissen kwam plots naar mij gezwommen en begon me weg te duwen. Het duurde maar tien minuten, maar het leek wel een uur. Ik stond vol met blauwe plekken", vertelt de vrouw.

"Ik werk al 28 jaar met deze dieren, maar dit is me nog nooit eerder overkomen", gaat ze verder. "Ik probeerde weg te geraken, want als hij me te hard zou raken met zijn vinnen of staart, zou ik iets kunnen breken en verdrinken."

Twee reddende engelen

Pas na een tijdje had de Amerikaanse bioloog door waarom het dier haar zo hardhandig wegduwde. Hij wou haar beschermen tegen een tijgerhaai, die in de buurt aan het rondzwemmen was.

Op de beelden kan je het niet zien, maar in de buurt was er nog een tweede heldhaftige walvis. Die zou de haai verschillende keren met zijn staart geslagen hebben om het roofdier op afstand te houden.

Na het incident was Hauser best aangedaan door het vreemde, maar goedbedoelde gedrag van de walvissen. Ze deelde de beelden van het voorval en hoopt dat er meer onderzoek komt naar het sociale karakter van walvissen.