VIDEO. Tourist LeMC dropt nieuwe single vol nostalgie

VIDEO. Tourist LeMC dropt nieuwe single vol nostalgie

"Dag stinkstad”, k'hoor het mijn ouders nog zeggen. Op naar de goeie lucht, kom, laten we vertrekken", begint het nummer. "De tekst gaat over mijn band met en mijn gevoel bij Zuid-Frankrijk, en alle tijd die ik daar als kind heb doorgebracht", legt Johannes Faes uit aan De Morgen."Ik wou ‘Tramontane' - een droge, koude en hevige Italiaanse wind - eigenlijk al schrijven toen ik net was begonnen met muziek. De naam alléén al vind ik zo mooi. Bij ons spreek je nogal droog over noorderwind, daar krijgen de windcondities vaak een poëtische naam als mistral of tramontane."

Videoclip

"In de clip worden foto's als het ware tot leven gewekt door de figuren op de voorgrond uit te knippen en ze dan opnieuw tegen de achtergrond te plakken. Daardoor krijg je een diepte-effect, en lijken ze heel subtiel te bewegen."

"Bijna elke vakantie gingen we naar het huisje van mijn bobonne in het zuiden van Frankrijk. Dat was in de buurt van Perpignan, tussen de zee en de bergen. In de zomer was dat vaste prik, soms gingen we ook met kerst. Voor andere reisbestemmingen hadden we geen geld. Dat vond ik niet erg, nee. De meeste kinderen in mijn omgeving bleven tijdens de vakantie gewoon thuis. Die plek in Zuid-Frankrijk is door de jaren heen mijn tweede thuis geworden. Nu ga ik er trouwens nog steeds naartoe, maar dan met mijn driejarig zoontje Gabriël: de cirkel is rond. Ik hoop dat ik die traditie nog lang kan blijven verderzetten. Liefst met mijn bobonne erbij - zij leeft nog steeds."