Video toont de vooruitgang van autoveiligheid op 20 jaar

Video toont de vooruitgang van autoveiligheid op 20 jaar

In het filmpje botsen een Rover 100 uit 1997 en een Honda Jazz uit 2017, beide aan een snelheid van 55 kilometer per uur. Het verschil tussen de twee wagens kan niet groter zijn.

De Rover is praktisch gehalveerd, terwijl de Honda er nadien nog behoorlijk goed uitziet en meerdere airbags duidelijk aanwezig zijn.

De keuze van wagens is niet toevallig. In 1997 kreeg de Rover één star van Euro NCAP. Enkele maanden later werd de auto van de markt gehaald. De Honda daarentegen kreeg in 2015 vijf sterren en de titel van veiligste kleine wagen.

"Wat twintig jaar geleden begon als een controversieel programma, dat afgewezen werd door fabrikanten omdat we mikten op onrealistische veiligheidsstandaarden, is vandaag een belangrijk deel van de autowereld. Duizenden verkeersdoden zijn voorkomen. De vraag naar veiligheid van de klant is hoog, makers concurreren op het vlak van veiligheidsratings en de standaarden blijven verbeteren", verklaart Max Mosley, de eerste voorzitter van Euro NCAP, bij Metro UK.