VIDEO. Nederlandse dj onder vuur na "kwetsend" carnavalslied over coronavirus

VIDEO. Nederlandse dj onder vuur na "kwetsend" carnavalslied over coronavirus

Vrijdagavond was op de Nederlandse radiozender Radio 10 voor het eerst het corona-carnavalsnummer te horen. Met passages als "Het komt allemaal door die stink-Chinezen", "Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen" kwam die stevig binnen. Het duurde dan ook niet lang voor Chinees-Nederlandse organisaties het nummer "onfatsoenlijk" noemden.

"Diep kwetsend"

"Wij leven al meer dan honderd jaar in vrede en harmonie met iedereen in Nederland, en daarbij tolereerden wij ook de vele grappen over de Chinezen. Maar door dit lied is er een grens overschreden", luidt de verklaring. "Een lied over het coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend."

Een online petitie tegen het nummer is inmiddels al meer dan 50.000 keer ondertekend. "Een ziekte, een virus, daar maak je geen grapjes over. Zouden we ook lachen als het lied over kanker zou gaan?", vragen de petitiemakers zich af. Radio 10 ging dit weekend al door het stof en Lex Gaarthuis bood zijn excuses aan nadat er van alle kanten kritiek kwam op het nummer.

Excuses

In zijn radioshow vertelde Gaarthuis dat hij "over de grens van het goede fatsoen heen is gegaan". "Bij het maken van de sketch heb ik niet op mijn radar gehad dat Chinese mensen in Nederland en daarbuiten op dagelijkse basis worden lastiggevallen en gediscrimineerd naar aanleiding van het coronavirus. Dat ik onbewust misschien zelfs aanleiding heb gegeven tot negatief gedrag richting die gemeenschap vind ik echt heel erg."

Het lied is inmiddels online verwijderd door de zender, maar zwerft nog rond op YouTube, en gelukkig maar.