VIDEO. Kijk hier LIVE hoe enorme asteroïde langs de Aarde scheert

VIDEO. Kijk hier LIVE hoe enorme asteroïde langs de Aarde scheert

Vorige maand kondigde NASA aan dat een gigantische asteroïde gevaarlijk dicht langs de Aarde zou scheren. Dat is op dit moment aan het gebeuren. De planetoïde heet 52768 (1998 OR2) en heeft een diameter van 4,1 kilometer. Hij passeert onze planeet met 8,7 kilometer per seconde of 31.320 km/u en kwam het dichtst bij de Aarde om 11.56 uur, op zo'n 6 miljoen kilometer afstand.

Impact zou verschrikkelijk zijn

Gelukkig komt hij niet aanraking met onze planeet, want een impact van een planetoïde van die grootte zou desastreuze gevolgen kunnen hebben. “Kleine asteroïden met een diameter van enkele meters branden op in de atmosfeer en veroorzaken weinig schade. Asteroïden van twintig meter groot – zoals degene die in 2013 insloeg in de Russische stad Tsjeljabinsk – kunnen leiden tot schokgolven die ramen doen breken en mensen kunnen verwonden. Objecten met een diameter van veertig meter – zoals die in 1908 in de Siberische stad Toengoeska – kunnen een volledige stad verwoesten of een tsunami veroorzaken. Asteroïden van meer dan een kilometer groot kunnen het einde van de mensheid betekenen”, vertelde specialist Bruce Betts onlangs aan Express UK.

Ter vergelijking: de asteroïde die wellicht het einde van de dinosaurussen betekende, was ongeveer tien kilometer groot. De kans dat dergelijke asteroïde de Aarde raakt, is 1 op 50.000 en zo'n risico komt slechts één keer om de honderd jaar voor.

Te zien vanop Aarde

Een twitteraar filmde het moment waarop 52768 (1998 OR2) onze planeet passeerde op de dichtste afstand:

Asteroid 1998 OR2 Flyby Over Williamsport Pennsylvania at about 5:35am on 4/29/2020. 3.9 Million Miles Away and a Speed of about 19,461 Miles Per Hour. #Asteroid #Asteroids #Pennsylvania pic.twitter.com/wFD9rMqlaf

— Jamie Wagner (@jamieleewagner) April 29, 2020