VIDEO. Indiase artsen halen 526 tanden uit mond van 7-jarige jongen

VIDEO. Indiase artsen halen 526 tanden uit mond van 7-jarige jongen

Artsen in het ziekenhuis van Chennai, waar röntgenfoto's werden genomen, vonden in de rechterbenedenkaak van de jongen een zak vol 'abnormale' tanden. De operatie gebeurde op 11 juli, maar de specialisten hadden tijd nodig om de tanden te onderzoeken en hun bevindingen te bevestigen, voor ze het nieuws wereldkundig maakten.

Zwelling

"De ouders hadden de zwelling opgemerkt toen de jongen drie jaar oud was, maar de aandoening bleef voor de rest onopgemerkt omdat de tanden ingebed in de kaak niet zichtbaar waren", zei Pratibha Ramani, hoofd van de afdeling orale en maxillofaciale pathologie van het Saveetha Dental College en ziekenhuis.

"In totaal 526 tanden, variërend van 0,1 millimeter tot 15 millimeter groot, werd door ons team verwijderd. Alle stukjes waren tanden, omdat ze een kroon, wortel en glazuur hadden," voegde Ramani eraan toe.

Parels in een oester

"Het deed denken aan parels in een oester", zeiden de artsen in een verklaring na de nauwgezette vijf uur durende operatie om de vele tanden te verwijderen, die gezamenlijk 200 gram wogen.

Volgens Ramani is dit het eerste wereldwijd gedocumenteerde geval waarbij zoveel tanden werden gevonden bij een individu - in 2014 haalde een overheidsziekenhuis in Mumbai 232 tanden uit de kaak van een tiener.

21 gezonde tanden

De operatie verliep goed en drie dagen na de operatie mocht de jongen met 21 gezonde tanden het ziekenhuis verlaten.