Vicepremier De Croo op tweedaags werkbezoek naar India

Vicepremier Alexander De Croo is maandag en dinsdag op officieel werkbezoek in India. De minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda en Telecom is onder meer te gast op de Antwerp Port Days in Mumbai. In de hoofdstad New Delhi zijn er politieke contacten over digitalisering, ontwikkeling en internationale handel. De handel tussen België en de zevende economie van de wereld is belangrijk. Zo is India het achtste exportland voor ons land en is België de derde grootste Europese handelspartner van India en de dertiende wereldwijd. Daarbij speelt de Antwerpse diamantsector een zeer grote rol: de diamanthandel vertegenwoordigt 80 procent van de Belgische export naar het land.

In Mumbai zal vicepremier Alexander De Croo onder meer CEO's van Belgische en Indiase bedrijven ontmoeten. Op de agenda staat ook een bezoek aan het nieuwe gezamenlijke opleidingscentrum van de Antwerpse haven en Jawaharlal Nehru Port, de grootste containerhaven van India, die vlakbij Mumbai (het vroegere Bombay) ligt.

De Antwerpse haven had vorig jaar een trafiek van zowat 6,4 miljoen ton met de Indiase havens, wat ongeveer 3 procent van de totale trafiek van de Antwerpse haven is. Jawaharlal Nehru Port neemt daarbij 30 procent voor de rekening. Van 2011 tot 2015 nam de trafiek tussen de Antwerpen en India met meer dan 26 procent toe.

Tijdens zijn bezoek zal De Croo het ook hebben over een versterkte samenwerking op het vlak van digitale economie - beide landen hebben nu reeds een digitaal actieplan. België en India bereiden ook een structurele samenwerking voor op het vlak van digitalisering. Wellicht wordt later dit jaar een samenwerkingsakkoord ondertekend.

In New Delhi zijn onder meer ontmoetingen gepland met de minister van Justitie, Elektronica en Informatietechnologie, de staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en de minister voor Burgerlijke Luchtvaart.

bron: Belga