Verzonken boeddha-hoofd bij onderhoudswerken in China ontdekt

Bij onderhoudswerken aan een stuwdam in China is een eeuwenoud boeddhabeeld opgedoken. Omwonenden ontdekten het boeddha hoofd, nadat het waterpeil tijdens de werken in het waterbekken in de Oost-Chinese provincie Jiangxi meer dan tien meter was gezakt. Dat meldde het staatspersagentschap Xinhua.

Het beeld heeft een maand na zijn ontdekking al massa's toeristen gelokt, die er een geluksbrenger in zien. Volgens de staatsmedia wijzen de eerste vaststellingen erop dat het boeddha-hoofd afkomstig is van Ming- of Yuan-dynastie en dus meer dan 400 jaar oud is. Het beeld is mogelijk slechts het topje van een mogelijke onontdekte archeologische vindplaats.

Ook het fundament van een tempelruimte werd al gevonden. Lokale aantekeningen wijzen er op dat het reservoir zich boven een antieke stad bevindt. Een team archeologen zal nu verder onderzoek verrichten. In China zijn er vele antieke boeddhabeelden en tempels. Maar tal van dergelijke sites en ook ander cultureel erfgoed werden tijdens de Culturele Revolutie van de jaren zestig met de grond gelijkgemaakt.

bron: Belga