Verwarring over vergoeding voor snelle elektrische fiets

De federale regering zit niet op één lijn over fietsvergoedingen voor elektrische fietsen die 45km/uur halen. Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) eist een duidelijke visie en pleit zelf wel voor een financiële stimulans.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De jongste jaren schaffen steeds meer mensen zich een speed pedelec aan. Dat is een elektrische fiets die bijtrapt tot 45 km/uur, wat het model volgens de EU-richtlijnen gelijkgesteld aan een bromfiets. Daardoor is het onduidelijk of de speed pedelec in aanmerking voor een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer.

Minister van Defensie en Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) wil de wetgeving laten aanpassen zodat ambtenaren de vergoeding toch kunnen aanvragen, terwijl Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) eerst het begrip ‘fiets' wil laten verduidelijken. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) volgt de EU-richtlijnen en zal het gebruik van speed pedelecs niet financieel belonen.

Kamerlid Jef Van den Bergh, mobiliteitsexpert van CD&V, eist een eenduidige visie. "We moeten het gebruik van de fiets stimuleren. De fietsvergoeding is een instrument om werknemers op de fiets te krijgen", klinkt het aan Metro.

Foto Flickr / Electrolyte GmbH