Vervolg begrotingsdebat uitgesteld naar donderdag wegens quorum

Het debat over de begroting voor volgend jaar wordt woensdagavond niet voortgezet. De meerderheid was immers niet in aantal bij de stemming over een motie van de oppositie, zodat Kamervoorzitter Siegfried Bracke niets anders kon doen dan de zitting te schorsen. De stemming ging over de vraag of premier Charles Michel naar de Kamer moest komen om tekst en uitleg te geven over het Energiepact. De oppositie kreeg in de loop van de dag te horen dat de premier onmogelijk naar het parlement kon komen wegens internationale verplichtingen. Dat op tv-beelden te zien was hoe de premier om 17.30 uur in Brussel-Zuid was aangekomen, zette dan ook kwaad bloed.

Maar omdat de meerderheid niet in aantal was, wat niet ongebruikelijk is tijdens een laat begrotingsdebat, kon de stemming over de motie niet geldig plaatsvinden. De voorzitter schorste een eerste keer de zitting voor een uur, maar moest bij de tweede poging vaststellen dat de situatie niet was gewijzigd.

Er waren bij de meerderheid intussen zelfs nauwelijks leden extra opgedaagd. Het ontlokte bij Ahmed Laaouej (PS) de opmerking dat CD&V, noch N-VA of Open Vld leden hadden opgevorderd om de motie te verwerpen. "We zitten in de wachtkamer van een regeringscrisis", aldus Laaouej. Eric Van Rompuy (CD&V) steunde overigens de motie.

Dat betekent dat de plenaire vergadering donderdag om 14.15 uur start met de stemming over de motie. Nadien volgt het traditionele vragenuurtje, waarna opnieuw de verdere bespreking van de begroting op de agenda staat. Vervolgens staan nog acht wetteksten geprogrammeerd. Het belooft dus een behoorlijk late zitting te worden.

bron: Belga