Verschillende doden na aanval op Congolese gevangenis van woensdagochtend

Verschillende doden na aanval op Congolese gevangenis van woensdagochtend

In Congo zijn verschillende mensen om het leven gekomen toen leden van een politiek-religieuze secessiemilitie woensdagochtend een gevangenis aanvielen in de hoofdstad Kinshasa om haar leider te bevrijden. Honderden gevangenen maakten gebruik van de aanval om eveneens te ontsnappen, aldus functionarissen donderdag. Eerder raakte al bekend dat de leider en een vijftigtal andere mensen konden ontsnappen. "Er waren bij de aanvallers, de bewakers en de gevangenen doden" op woensdag, aldus minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba aan Radio Okapi. Omdat het onderzoek nog loopt, wil de minister nog geen cijfers geven over het aantal slachtoffers. Er werd ondertussen een onderzoekscommissie op poten gezet. Volgens mensenrechtengroepering Bill Clinton Foundation for Peace, die onderzoekers heeft gestuurd naar de Makala-gevangenis, zouden tot 50 mensen zijn omgekomen.

Eerder verklaarde een woordvoerder van de regering dat de leider van de religieuze militie Bundu Dia Kongo, Ne Muanda Nsemi, ontsnapte bij de aanval, samen met een vijftigtal andere gevangenen. Nsemi werd in maart gearresteerd voor het plannen van aanslagen nadat hij de Congolezen had opgeroepen om tegen president Joseph Kabila in opstand te komen.

Volgens politiewoordvoerder Pierrot Mwanamputu zijn sommige van de ontsnapte gevangenen gevaarlijke criminelen die een bedreiging voor de veiligheid kunnen betekenen.

De burgemeester van het nabijgelegen Selembao verklaarde dan weer dat honderden gedetineerden ontsnapten, en dat ondertussen 179 van hen weer werden gevat. Het is niet bekend of Nsemi zich onder die gearresteerden bevindt.

De BDK wil het pre-koloniale Congo doen herleven, en is vooral actief in de zuidwestelijke provincie Kongo Central. De militie streeft daarvan de afscheiding na.

bron: Belga