Verplichte sluitingsdag - Ruimere openingsuren zullen handelszaken nog meer onder druk zetten

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft grondige twijfels bij het voorstel van N-VA om de verplichte sluitingsdag af te schaffen en winkels langer open te laten (tot 21.00 uur). De ruimere openingsuren zullen de handelaars nog meer onder druk zetten, zegt de organisatie zondag. Volgens de zelfstandigenorganisatie zullen de ruimere openingsuren er niet in slagen de handelaar meer vrijheid te geven en een betere combinatie tussen werk en gezin toe te staan. NSZ betwijfelt ook dat de handelaars hun omzet zouden zien stijgen.

De aangehaalde voordelen van het N-VA-wetsvoorstel voor de handelaar zijn "zeer kort door de bocht" en "zullen vooral zorgen voor heel wat personeelsproblemen". Met een krappe arbeidsmarkt zal het voor de handelaars geen evidentie zijn om personeel te vinden voor de atypische openingsuren. Bovendien vreest NSZ ook een hogere personeelskost.

"We hebben lang gevochten om onze handelaars ook de nodige verplichte rust te geven. We zullen dit nu niet zomaar uit handen geven", zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws in een persbericht.

De kleinhandel moet daarentegen wel mee zijn met e-commerce, besluit het NSZ, en dat combineren met de fysieke winkel. Consumenten shoppen immers steeds meer online, buiten de reguliere openingsuren. "De indieners zouden beter handelaars hierin ondersteunen dan te zeggen dat zij nog meer op atypische uren moeten open zijn."

bron: Belga