Verplicht plasje in emmer wordt jackpot

Het schooldistrict van San Diego, in de Amerikaanse staat Californië, moet 1,25 miljoen dollar (1,17 miljoen euro) betalen aan een voormalige leerlinge van de Patrick Henry High School. Dat heeft een rechtbank woensdag beslist, zo bericht de krant LA Times. In 2012 moest het toen 14-jarige meisje in een bergruimte in een emmer urineren nadat haar lerares haar had verboden om naar het toilet te gaan. Na het incident werd de tiener gepest door medeleerlingen, waardoor ze twee keer van school moest veranderen. Daarnaast was er ook de grote media-aandacht rond het voorval - op een bepaald moment stond er zelfs onaangekondigd een cameraploeg voor haar deur - waardoor ze uiteindelijk een zelfmoordpoging ondernam. Vandaag is ze aan het werk, maar kampt ze nog steeds met een posttraumatische stressstoornis (PTSD).

Een jury besliste woensdag dat het schooldistrict van San Diego de ondertussen 19-jarige jonge vrouw een schadevergoeding van 1,25 miljoen dollar moet betalen. Daarnaast moet het 41.000 dollar aan medische kosten vergoeden.

Het schooldistrict overweegt nog of het in beroep zal gaan. De lerares zou namelijk nooit de bedoeling hebben gehad om haar leerlinge te vernederen en was er ten onrechte van overtuigd dat er in de school een strikt verbod gold op plaspauzes, klinkt het. Volgens het district had ze met een emmer in de bergruimte naast het klaslokaal naar eigen zeggen een goede oplossing gevonden voor dat beleid. De lerares zou overigens zelf ook al meermaals gebruik hebben gemaakt van de emmer.

Na het incident werd de leerkracht op betaald verlof gezet en keerde ze nooit meer terug naar de campus.

bron: Belga